Ce investigație importantă trebuie făcută de oricine după 50 de ani?

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, crește riscul apariției unor afecțiuni severe, iar consultul medical periodic, urmat de analizele și investigațiile indicate de medic, este esențial. Din fericire, în prezent există metode de screening prin care pot fi descoperite din timp numeroase boli grave, chiar înainte de apariția unor semne și simptome. În acest fel, tratamentul poate fi administrat rapid, pentru a preveni complicațiile, iar pacientul se va bucura în continuare de bună calitate a vieții.

Una dintre cele mai importante investigații de screening este colonoscopia, recomandată tuturor persoanelor de peste 50 de ani, indiferent de istoricul medical sau de stilul de viață. Examinarea este realizată de un medic gastroenterolog și implică introducerea unui tub subțire și flexibil prin anus și avansarea lui prin rect și colon. Acest instrument dotat la capăt cu o sursă de lumină și cu o cameră video, care va prelua imagini din interiorul tractului digestiv inferior, iar medicul va putea vedea aceste cadre pe un monitor.

Prin această investigație, pot fi descoperiți și chiar excizați polipii colonici, care cresc riscul de cancer colorectal. Totodată, în timpul colonoscopiei poate fi realizată și o biopsie, adică medicul va preleva un fragment de țesut, pentru efectuarea unui examen histopatologic în laborator, în cazul în care observă o formațiune suspectă la nivelul colonului sau al rectului. 

Cancerul colorectal, cel mai frecvent tip de cancer în România, poate fi tratat cu succes și chiar vindecat dacă este descoperit din timp, prin colonoscopie de screening. De aceea, această investigație este considerată standardul de aur în diagnosticul cancerului de colon și al cancerului de rect, mai ales că manifestările clinice apar de obicei doar în stadiile avansate ale bolii, când tratamentul trebuie să fie mai agresiv.

Colonoscopia poate fi efectuată cu anestezie sau cu sedare profundă, astfel încât pacientul nu va resimți disconfort. Este esențial însă ca acesta să respecte toate indicațiile medicului specialist, pentru că este necesară o pregătire specială, prin regim alimentar, cu câteva zile înainte de efectuarea procedurii. De asemenea, dacă pacientul urmează un tratament medicamentos pentru anumite afecțiuni cronice, este important să discute acest aspect cu medicul, pentru că poate fi recomandată întreruperea medicației înainte de colonoscopie.

La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații de gastroenterologie oferite de medici dedicați și foarte bine pregătiți și de colonoscopie realizată cu echipamente de ultimă generație. Centrul de excelență în endoscopia digestivă diagnostică și terapeutică SANADOR Floreasca dispune de cele mai performante sisteme de endoscopie, cum este turnul Olympus X1, dotat cu tehnologie 3D și 4K și cu diferite tipuri de sonde. 

Pentru confortul pacientului, procedurile de colonoscopie sunt efectuate cu sedare, iar pentru siguranța acestuia, toate sondele folosite sunt sterilizate cu ajutorul sistemului inovator Olympus, complet automatizat. Investigațiile efectuate la Centrul de excelență în endoscopia digestivă diagnostică și terapeutică SANADOR Floreasca pot fi realizate în regim ambulatoriu sau cu spitalizare de zi. La indicația medicului, colonoscopia poate fi completată cu o procedură de tratament, pentru îndepărtarea polipilor colonici, sau cu o biopsie.