Care a fost prima cursă fără controale de frontieră
Duminică, după ce România a devenit parte a Spațiului Schengen pentru frontierele aeriene și maritime, purtătorul de cuvânt al Companiei Naționale de Aeroporturi, Valentin Iordache, a făcut declarații, subliniind că prima cursă complet operată fără controale de frontieră în Spațiul Schengen este, „într-o notă ușor ironică”, cursa Austrian Airlines de la Viena, făcând aluzie la poziția Austriei care se opune aderării României la Schengen.
„Primii pasageri care au intrat fără controale de frontieră în această seară sunt parte din pasagerii unei curse Lufthansa de la Frankfurt. Au fost 92 de pasageri. Aproximativ 20 dintre aceștia nu au fost supuși controalelor de frontieră, deoarece a fost ora 0:00. Prima cursă complet operată fără controale de frontieră în Spațiul Schengen este, într-o notă ușor ironică, cursa Austrian Airlines de la Viena”, a declarat Iordache.
Românii care călătoresc în statele din Spațiul Schengen nu vor mai fi supuși controalelor de frontieră pentru călătoriile aeriene și maritime începând cu duminica respectivă. Mai precis, aceștia nu vor mai fi obligați să se oprească la punctele de control ale Poliției de Frontieră pentru verificarea documentelor de călătorie, ci vor putea merge direct către porțile de îmbarcare.
Cu toate acestea, vor exista controale bazate pe analize de risc pentru persoanele suspecte, cele urmărite sau aflate sub control judiciar. Polițiștii vor fi echipați cu dispozitive mobile de control pentru a efectua verificări în bazele de date operative.
România a intrat parțial în Spațiul Schengen
La data de 30 decembrie 2023, Consiliul Justiție și Afaceri Interne al Uniunii Europene a luat o decizie istorică, eliminând controalele la frontierele aeriene și maritime interne dintre Bulgaria și România. Acest pas crucial a devenit posibil după ce Austria și-a retras obiecția, deschizând astfel calea către eliminarea controalelor.
Începând cu data de 31 martie 2024, nu vor mai fi efectuate controale asupra persoanelor la frontierele aeriene și maritime interne ale Uniunii Europene între Bulgaria și România și celelalte țări din spațiul Schengen.
Procesul de aderare parțială a României și Bulgariei la Spațiul Schengen aerian și maritim este reglementat de Decizia (UE) 2024/210 a Consiliului din 30 decembrie 2023. Această hotărâre facilitează eliminarea controalelor la frontierele interne între statele membre Schengen și implementarea completă a acquis-ului Schengen în România și Bulgaria.