Monitorizarea celor 150 de proiecte prioritare pe fonduri europene rămâne una dintre prioritățile viitorului cabinet Ponta. În ceea ce privește însă gradul de absorbție de 20% a fondurilor europene alocate prin intermediul instrumentelor structurale, obiectiv al fostului guvern condus de MRU, programul noului executiv pentru anul 2012 se limitează la ”creşterea substanţială a gradului de absorbţie”.
Programul de guvernare al viitorului cabinet, a fost înaintat ieri seară Parlamentului.
În prezent, rata de absorbţie a fondurilor de coeziune a ajuns la circa 7,4% în ceea ce priveşte sumele trimise deja de Comisia Europeană României.
Leonard Orban, fost ministru al Afacerilor Europene în guvernele Boc și MRU este propus de premierul desemnat, Victor Ponta, să facă parte şi din viitorul Guvern.
De asemenea, Programul de guvernare al cabinetului propus prevede ”monitorizarea listei celor 150 de proiecte strategice şi prioritare şi operaţionalizarea task-force-urilor care vor sprijini Autorităţile de Management şi beneficiarii în identificarea blocajelor şi luarea măsurilor de urgenţă pentru accelerarea implementării acestora”.
Pe vremea guvernării Boc, Ministerul Afacerilor Europene a întocmit o primă listă de 60 de proiecte prioritare în valoare totală de peste șapte miliarde de euro.
În Guvernul Ungureanu, lista lui Orban a ajuns la 150 de proiecte prioritare finanţate din fonduri europene.
Și viitorul Guvern Ponta se angajează la ”demararea implementării schemei privind reabilitarea termică a clădirilor, finanţată prin Programul Operaţional Regional, după aprobarea de către Comisia Europeană a realocării sumei de 150 milioane de euro de la Fondul Social European la Fondul European pentru Dezvoltare Regională”.
Principalul obiectiv al viitorului guvern este de a îmbunătății poziţia României de beneficiar net în relaţiile financiare cu UE faţă de cea din actuala perspectivă prin asigurarea unei finanţări adecvate pentru politicile europene şi în special pentru cele de interes major pentru România.