Mulți sunt de părere că noile tehnologii își vor pune amprenta pe meseriile actualilor angajați, însă aceștia se vor reorinta către alte domenii de activitate și toată lumea va fi fericită. Pe de altă parte, sunt voci care nu pot să nu avertizeze asupra faptului că noile tehnologii vor afecta pe termen lung locul de muncă al unui muncitor obișnuit. Profesorii David H. Autor și David Dorn, citați de Business Insider, sunt de părere că noua tehnologie va distruge locurile de muncă de mijloc, adică acelea pentru care e nevoie, în principal, de persoane cu liceu.
Nu vorbesc despre faptul că roboții preiau diferite joburi din anumite sectoare, ci mai degrabă, aceștia reușesc să creeze 2 tipuri de locuri de muncă. În primul rând, joburile superioare care se folosesc de talentul uman și creativitate pentru a dezvolta computere și software-uri puternice de exemplu, iar în al doilea rând, munca ce nu poate fi programată foarte ușor (ex. să te afli la volanul unui camion de marfă sau să cureți o cameră de hotel).
Prin urmare, se întreabă Business Insider, ce joburi de mijloc vor supraviețui revoluției roboților? Răspunsul profesorilor citați mai sus este simplu: locurile de muncă care combină abilitățile tehnice cu flexibilitatea.
Urmând această logică, joburile care vor fi în continuare realizate de oameni vor combina detaliile tehnice de bază cu sarcini abstracte și sarcini din manuale – aici angajații având ca avantaje în fața roboților tocmai adaptabilitatea și posibilitatea de a rezolva problemele.
Pe lângă profesioniștii din domeniul medicinei, această categorie include nenumărate joburi din sfera comerțului și a tehnicului. Instalatori, constructori, electricieni, ingineri, instalatori de aer condiționat, tehnicieni auto, reprezentanți clienți, chiar și angajații ai birourilor care îndeplinesc mai multe sarcini de secretariat.
Ce job ai? VEZI dacă nu vei fi înlocuit de un robot
26 august 2013, 11:27
Ultima modificare în 26 august 2013, 14:27
Vor afecta roboții actualele locuri de muncă ale salariaților companiilor? Este o întrebare al cărei răspuns este disputat de analiști, dar și de oamenii de știință.
Etichete: joburi,
locuri de munca,
roboti
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Podul din nori a fost inaugurat în ţara care a refuzat de două ori intrarea în UE
- Rusia îi îndeamnă pe cei care pledează pentru aplicarea forţei împotriva Siriei să dea dovadă de raţiune
- Procesul fostului preşedinte egiptean Hosni Mubarak, amânat pentru 14 septembrie
- Preşedintele israelian face apel la comunitatea internaţională să ‘scape’ de armele chimice din Siria
- Dispar ţigările de contrabandă din România
- Numărul concedierilor din cadrul ANAF va fi de ordinul a 300-400 de persoane
- Americanii așteaptă semnalul lui Obama pentru a ataca Siria
- Două companii germane suspectate că au mituit funcţionari greci
- Angela Merkel se opune unei intervenţii militare în Siria
- Un ungur prins cu 212 kilometri pe oră pe Autostrada Transilvania