În dimineața de duminică, papa Francisc a oficiat Sfânta Liturghie de Paște în Piața Sfântul Petru din Roma, care a fost aglomerată, iar apoi a transmis binecuvântarea și mesajul său „Urbi et Orbi” („Către oraș și lume”) din balconul central al Bazilicii Sfântul Petru.
Ceremonia prezidată de liderul Vaticanului a avut loc sub o securitate stricată, asigurată de autoritățile italiene. Piața celebră a fost decorată în mod tradițional cu flori și plante, multe dintre ele aduse din Țările de Jos.
Măsurile de securitate au fost întărite în acest an ca urmare a unui recent atac terorist comis într-o sală de concerte din apropierea Moscovei, atac revendicat de o grupare teroristă islamistă cu sediul în Afganistan.
La intrările în piață, s-au format cozi lungi, în timp ce poliția italiană efectua verificări și controla identitățile participanților.
După slujbă, papa Francisc a făcut un tur în papamobilul său deschis, parcurgând piața și bulevardul care leagă Vaticanul de râul Tibru, pentru a saluta mii de oameni care așteptau să îl vadă și să îl aplaude.
Mesajul transmis de Papa Francisc
În timpul binecuvântării „Urbi et Orbi” („Către oraș și lume”), suveranul pontif a îndemnat la încetarea ostilităților care aduc suferință populației civile, în special copiilor. El a subliniat că războiul este mereu o absurditate și o înfrângere și a cerut o rezistență fermă împotriva escaladării conflictelor și reînarmării.
Enumerând mai mult de zece țări, de la Orientul Mijlociu (Liban și Siria) până în Africa (Sudan, Mozambic și Republica Democratică Congo), trecând prin Haiti și Myanmar, și menționând dialogul dintre Armenia și Azerbaidjan, liderul Vaticanului a evidențiat multiplele conflicte care afectează umanitatea în prezent.
În contextul în care se pregătește o nouă rundă de negocieri pentru un armistițiu între Israel și Hamas, papa Francisc a reiterat apelul pentru eliberarea ostaticilor israelieni și încetarea imediată a bombardamentelor în Gaza.
El a solicitat, de asemenea, acces garantat pentru ajutorul umanitar în Gaza și eliberarea rapidă a ostaticilor răpiți, precum și încetarea imediată a focului în Fâșia Gaza.
Papa Francisc le-a cerut liderilor politici să depună toate eforturile pentru a combate flagelul traficului de persoane, lucrând neobosit pentru a demonta rețelele de exploatare și pentru a restabili libertatea celor care sunt victime.
De asemenea, în vârstă de 87 de ani, suveranul pontif a pledat pentru „un schimb general al tuturor prizonierilor între Rusia și Ucraina”, o declarație care a fost primită cu aplauze de cei aproximativ 60.000 de credincioși adunați în Piața Sfântul Petru din Roma.