La nivelul anului trecut, peste 70 de jurnalişti străini au venit în şase infotrip-uri în România, în excursii organizate şi plătite de Ministerul Turismului.
Ministrul Turismului, Bogdan Trif, a vorbit despre cum au decurs aceste vizite în România ale jurnaliştilor străini.
„I-am însoţit personal aproape în majoritatea infotripurilor pe care le-am organizat, atât la Constanţa, în zona montană şi în cele mai importante oraşe din România. (…) Au fost extrem de impresionaţi în mod pozitiv mai ales de Delta Dunării şi de oraşele noastre emblemă şi aici pot să spun Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Sibiu, Braşov. Au spus toţi că ne vor avea în vedere şi că dacă vom continua pe acest ritm, o să devenim un concurent serios pentru ţările lor”, a declarat ministrul Turismului, Bogdan Trif, a vorbit într-un interviu la Radio România Actualităţi.
El a afirmat totodată că România începe să devină tot mai atractivă pentru turiştii din străinătate, lucru dovedit şi de statisticile oficiale.
„În 2018, avem o creştere de aproximativ 6% a numărului de turişti care au ales să-şi petreacă concediile în ţara noastră. În plus, datele turistice arată că turiştii străini au cheltuit cu peste 120 milioane euro în plus faţă de anul trecut pe teritoriul României, bani care ajung în economia ţării şi care sunt foarte importanţi pentru industria de turism din România”, a declarat Trif, la Radio România Actualităţi.
În total, turiştii străini au cheltuit peste 1,1 miliarde euro în 2018 în România, spune oficialul.
„Toate aceste creşteri nu sunt întâmplătoare. Guvernul, în special în 2018, a luat măsuri care să stimuleze în mod direct turismul în România”, a spus ministrul Turismului, amintind aici scăderea TVA la 5% în domeniu (hoteluri, restaurante, campinguri, catering, fiind cel mai mic nivel al TVA pentru un sector în România), eliminarea plăţii redevenţelor la apele minerale terapeutice, menţinerea voucherelor de vacanţă pentru bugetari, precum şi înfiinţarea unui fond de investiţii în sectorul balneoclimateric.
De asemenea, acesta a mai spus că Guvernul va oferi sectorului balnear poate cel mai important sprijin după 1990.
„Îmi doresc să avem staţiuni balneo la nivelul celorlalte state, mai ales că pe teritoriul României se găsesc o treime din izvoarele termale din Europa”, a precizat Trif.