Discursul de marţi din Camera Reprezentanţilor este considerat de importanţă critică pentru a trasa firul după care se vor putea conduce democraţii în campania din acest an. În acelaşi timp, Obama doreşte să-şi consolideze poziţia după un final de an discutabil, având în vedere problemele tehnice care au însoţit intrarea în vigoare a mult-aşteptatei sale legi privind asigurările medicale şi tensiunile generate de 'închiderea' guvernului în toamnă.
Preşedintele, care va pune accentul în discursul său pe inegalitatea veniturilor americanilor, îşi va reitera apelul către Congres de a majora salariul minim şi va pleda pentru intensificarea creării de locuri de muncă la nivelul de bază al economiei, într-un context în care bursa este în creştere, dar oferta generală de joburi este slabă.
Casa Albă susţine că ridicarea nivelurilor de venit este cheia întăririi clasei de mijloc şi soluţia pentru a scoate din sărăcie un număr mai mare de americani. Or, mesajul implicit al discursului de marţi seară al lui Obama, acela că democraţii sprijină clasa de mijloc, este menit să susţină partidul preşedintelui în perspectiva scrutinului dificil din noiembrie, notează Reuters.
De regulă, partidul care controlează Casa Albă pierde locuri la alegerile legislative de la jumătatea mandatului, cum va fi scrutinul din noiembrie, iar democraţii trebuie să fie fermi pe poziţii în faţa aşteptatului asalt al republicanilor care vor încerca să preia controlul în Senat şi să-şi întărească majoritatea în Camera Reprezentanţilor.
Dacă democraţii pierd în Senat, capacitatea preşedintelui Obama de a-şi promova proiectele de lege va scădea în mod semnificativ, consolidându-i statutul de lider aflat spre finalul mandatului. Barack Obama, care se confruntă astfel cu dilema obişnuită a preşedinţilor în al doilea mandat, va încerca, prin discursul de marţi, să menţină atenţia ţării asupra propriei sale agende, înainte ca alegătorii să înceapă să se concentreze asupra noii curse electorale ce se va încheia cu plecarea sa de la Casa Albă, în 2016. Discursul privind starea naţiunii – State of the Union – este cea mai mare tribună de la care se poate face auzit şeful statului, fiind urmărit în direct de milioane de oameni.
La rândul lor, republicanii vor asculta cu atenţie discursul pentru a încerca să stabilească dacă preşedintele este dispus să facă un gest în direcţia lor, cum ar fi de exemplu autorizarea conductei petroliere Keystone XL, din Canada în Texas, menţionează Reuters.
Sursa: Agerpres