Toate studiile arată că reușim să consumăm mult mai puține legume și fructe decât are nevoie corpul nostru, pentru a-și putea obține toate vitaminele și nutrienții necesari. Chiar dacă le cumpărăm, câteodată uităm sau nu apucăm să le gătim, astfel că ele se strică și suntem nevoiți să le aruncăm.
O soluție simplă la aceste două probleme este înghețarea lor într-o ladă frigorifică. Studiile arată că valoarea nutrițională a legumelor și fructelor înghețate este, în general, egală, iar în unele cazuri chiar mai mare decât echivalentele proaspete ale acestora.
Valoarea nutritivă a vitaminelor solubile în apă – și anume cantitatea de riboflavină (vitamina B2) și vitamina C (acid ascorbic) – este, în general, aceeași sau mai mare în cazul produselor congelate decât a celor proaspete. De asemenea, înghețarea lor într-o ladă frigorifică are un efect pozitiv și asupra conținutului de vitamina E din fructe și legume, în comparație cu produsele proaspete. În plus, valoarea nutritivă a cinci minerale (calciu, magneziu, zinc, cupru și fier), a fibrelor și fenolilor totali (compuși din plante) este, în cea mai mare parte, mai bine conservată în fructele și legumele congelate.
Așadar, mai jos am făcut o listă cu o serie de legume și fructe pe care le poți congela într-o ladă frigorifică, astfel încât să își păstreze cât mai bine proprietățile.
Sparanghel – Spală-l și taie orice părți lemnoase. Taie-l în jumătate și înmoaie-l în apă clocotită timp de trei minute. Se lasă să se răcească în apă cu gheață timp de trei minute și apoi se scurge. Pune hârtie cerată pe o tavă, pune sparanghelul pe foaie și îngheață-l timp de o jumătate de oră. Împachetează-l în pungi de congelare pentru depozitare eficientă.
Fasole verde – Se spală și se taie capetele păstăii. Se pot lăsa întregi sau se pot tăia în felii. Se opăresc timp de trei minute, se țin în apă rece tot 3 minute și se scurg. Pot fi păstrate în lada frigorifică până la șase luni.
Sfecla – Se spală, se taie vârful lăsând câțiva centimetri de tulpină. Se gătește în apă clocotită până când se înmoaie. Se răcește, se decojește apoi se taie în felii sau cuburi, formă sub care se congelează în lada frigorifică.
Afine – Afinele îngheață foarte bine și se pot păstra în lada frigorifică timp de până la un an. Pur și simplu pune un singur strat de afine foarte bine uscate pe o hârtie și congelează-le în lada frigorifică. Evită să le speli, pentru că spălarea acestora înainte de înghețare le va compromite textura și le va întări coaja.
Broccoli – Folosește tulpinile și capul fără flori. Se spală bine, se fierbe timp de trei minute, se răcește în apă cu gheață timp de trei minute, se scurge și se îngheață în același mod ca și sparanghelul timp de 30 de minute. Împachetează-l în pungi de congelare, asigurându-te că elimini aerul.
Varza – Îndepărtează frunzele exterioare și spală restul. Taie-o în fâșii subțiri sau rupe-o și fierbe-o timp de un minut și jumătate. Se răcește în apă cu gheață timp de 1-2 minute. Se împachetează în saci de congelare și se bagă în lada frigorifică.
Morcovi – Decojește și taie morcovii în bucăți mici. Fierbe-i trei minute, răcește-i trei minute. Îngheață-i în același mod ca sparanghelul și ambalează-i în pungi de congelare.
Ciuperci – Se spală și doar se ambalează în pungi de congelare, eliminându-se aerul, după care se bagă în lada frigorifică. (P)