Pieţele internaţionale s-au săturat de scăzut, la fel şi bursa românească. Ştirile negative se acumulează în piaţa SUA de la o zi la alta, dar piaţa de acolo şi, prin osmoză, restul lumii, reacţionează cu sfidare, crescând. Despre ce este vorba? Reacţie în trend descendent sau schimbare majoră de trend? La ce ne aşteptăm? Majoritatea mizează acum pe un minim al pieţei pentru ca, împinşi de lăcomie, să ridice SIF-urile spre culmi cât mai înalte. Pe baza experienţelor trecute, un adevărat minim în piaţă nu vine decât însoţit de panică. Până acum, nu am avut un asemenea moment, aşa că îl aşteptăm ca pe un semn bun.
Graficul alăturat prezintă indicele SIF-urilor, BET-FI şi imediat sub el, un indice al volatilităţii în piaţa SUA, VIX. Fără să intrăm în amănunte tehnice, VIX reprezintă un barometru al sentimentului în piaţa americană: o valoare scăzută indică un top al pieţei, iar una ridicată, un minim. Privim mai întâi sentimentul exprimat prin evoluţia VIX şi observăm faptul că media de 200 de zile este suport solid, unde anticipăm o creştere a VIX aşa cum a mai apărut în alte două momente: octombrie şi decembrie 2007. Creşterea VIX este echivalentă cu o scădere a pieţei şi, în consecinţă, ne aşteptăm la o scădere a pieţei SUA. Este foarte greu să decuplăm ce se întâmplă „dincolo“ de evoluţia sentimentelor „aici“, aşa că putem spune că SIF-urile formează un top aici şi acum.
Revenim la indicele BET-FI din primul subgrafic şi observăm lipsa unei schimbări majore care să pună în pericol linia de trend descendent. În jurul acestui minim lipseşte orice formă de panică, aşa că indicaţiile sugerează o reacţie în trendul descendent.
Întrebarea din titlu poate avea două răspunsuri: (1) legătura bazată pe frică şi lăcomie (2) nicio legătură. Istoria recentă a demonstrat, însă, că pieţele nu se decuplează, aşa că trebuie sa fim atenţi la legăturile, vizibile şi mai puţin vizibile, dintre ele.
sursa: https://ta.educofin.com