Numărul de locuri de muncă noi postate a înregistrat o scădere de aproape 10% față de perioada similară a anului trecut.
Serviciile s-au clasat ca al doilea cel mai activ sector în primul trimestru al anului, cu 10.000 de locuri de muncă postate. Call-center-ul/BPO-ul s-au situat pe locul al treilea, urmate de domeniile turismului, industriei alimentare și construcțiilor.
Bogdan Badea, CEO al eJobs.ro, a spus că se observă o creștere semnificativă în sectorul turismului în ultima lună, odată cu începerea recrutărilor pentru sezonul cald. El a spus că a remarcat că nu doar angajatorii din România, ci și cei din străinătate, au postat mai multe joburi în acest domeniu.
Domeniile care oferă oportunități de angajare
De asemenea, Bogdan Badea a subliniat interesul manifestat de toată lumea în evoluția numărului de locuri de muncă din construcții și industria alimentară în primul trimestru. Acest lucru vine în contextul în care anul trecut au fost eliminate anumite facilități pentru angajatori din aceste sectoare.
„Se anticipa o posibilă scădere a numărului de locuri de muncă noi, însă cifrele din primele trei luni ale anului arată că aceste două industrii continuă să ofere un număr semnificativ de oportunități de angajare. Împreună, acestea au adus pe piață peste 15.000 de locuri de muncă”, a declarat Bogdan Badea, conform unui comunicat emis de platforma de recrutare.
Nevoia de personal a fost cea mai mică în domenii precum sport, beauty, spa, media, farmaceutică și asigurări.
Câte locuri de muncă sunt remote
În ceea ce privește distribuția joburilor, doar 8,7% dintre acestea sunt remote. Un procent de 4,2% sunt destinate lucrului în străinătate. De asemenea, 87,1% dintre locurile de muncă sunt pentru care angajatorii solicită prezență fizică la birou.
Bucureștiul rămâne centrul principal de atracție pentru cei în căutarea unui loc de muncă. Jumătate dintre joburile postate sunt destinate Bucureștiului și Ilfovului. Urmează în clasament Cluj (cu 13.000 de locuri de muncă) și Iași (12.000). Pe listă se mai află Timiș (9.000) și Brașov (8.500). La polul opus, companiile din Neamț, Ialomița, Argeș și Brăila au recrutat cel mai puțin.
În primul trimestru al anului, s-a înregistrat o scădere de aproape 10% în ceea ce privește numărul locurilor de muncă disponibile față de aceeași perioadă din 2023. În schimb, numărul aplicărilor a crescut cu același procent, aducând un total de peste 3 milioane de candidaturi.
„Acest fenomen de proporționalitate este frecvent întâlnit pe piața muncii – atunci când oferta de joburi se restrânge, numărul de aplicări crește. Pe de altă parte, când numărul de locuri de muncă crește, nivelul aplicărilor se stabilizează”, a explicat Bogdan Badea.
Tinerii au fost cei mai activi candidați
Candidații cei mai activi au fost cei din categoria de vârstă 25-35 ani. Urmați de cei între 18-24 ani și cei între 36-45 ani. În contrast, segmentul de vârstă 45+ a fost cel mai puțin reprezentat în rândul aplicanților.
Deși angajatorii nu mai manifestă aceeași deschidere ca în ultimii ani pentru angajarea de personal care să lucreze de la distanță, candidații continuă să fie atrași de acest mod de lucru care le oferă mai multă flexibilitate. Astfel, 13,2% dintre totalul aplicărilor s-au îndreptat către joburile remote. Totuși, proporția este mai mică în cazul locurilor de muncă din străinătate. Către acestea s-au îndreptat mai puțin de 2% din totalul aplicărilor.
Majoritatea candidaților s-au orientat către domenii precum retail, call-center / BPO și servicii, fiind acestea cele mai căutate. În continuare, IT / telecom, banking și construcții se află printre primele trei opțiuni în preferințele aplicanților. Pe de altă parte, industria textilă, imobiliarele, arte & entertainment și educația / training-ul sunt domeniile care au atras cel mai puțin interesul celor în căutare de locuri de muncă.
În prezent, pe eJobs.ro sunt listate peste 23.000 de oferte de muncă disponibile.
Conform comunicatului, toate anunțurile și companiile sunt verificate manual de către platforma eJobs.