Cum ar fi să ţinem în mână un smartphone şi să putem transmite informaţii, imagini sau coduri către un ecran, o imprimantă sau un alt echipament electronic folosindu-ne doar propriul corp şi pur şi simplu atingând acel obiect? Deşi pare o idee scoasă dintr-un poveste SF, acest tip de transfer de date este deja posibil cu ajutorul tehnologiei de cuplare capacitivă şi a conceptului Connected Me creat de Ericsson.
Jan Hederén, Strategy Manager, Development Unit Radio Access, Ericsson a explicat că posibilitatea de a comunica prin atingeri este una dintre cele mai eficiente modalităţi prin care oamenii pot ţine legătura unii cu alţii, în special din perspectiva ritmului rapid de penetrare a smartphone-urilor şi a tabletelor. „Ne folosim constant mâinile să aprindem sau să stingem lucruri, să deschidem sau să închidem; de fapt, ne folosim mâinile ca să ne îndeplinim toate activităţile zilnice”, a declarat el.
„Odată ce vom putea să transmitem şi să primim semnale digitale valorificând proprietăţile naturale ale corpurilor noastre, vom reuşi să simplificăm activităţile de zi cu zi. Datorită tehnologiei de broadband mobil, care stă la baza acestei interacţiuni pe bază de atingere, putem să utilizăm conexiuni touch oriunde şi în orice situaţie.”
Connected Me foloseşte corpul uman ca pe un conductor şi are potenţialul de a schimba comportamentul uman, fâcând interacţiunea cu Internetul şi cu alte servicii digitale mai simplă. Am arătat deja că, sacă ţinem un telefon mobil într-o mână şi atingem un dispozitiv cu cealaltă, putem trimite sau primi informaţii la viteze de transfer de 6-10 Mbps. Studiile efectuate până în prezent demonstrează, de asemenea, că este posibil să îmbunătăţim aceste viteze chiar mai mult în viitor.
50 de miliarde de dispozitive conectate în 2020
Noua tehnologie nu are în vedere, însă, doar simplificarea proceselor – redefinind modul în care utilizăm tehnologia touch, putem să creăm şi o conexiune mai sigură şi mai personală. Un exemplu sunt dulapurile electronice pe care le găsim în gări sau în sălile de sport. Cu parola stocată în smartphone, nu va trebui decât să atingem uşa dulăpiorulu, iar codul va transmis, deschizând-o astfel uşor şi rapid.
„Când transferăm date, trimitem un semnal prin corpul omenesc numit capacitanţă, care se referă la abilitatea corpului să stocheze o încărcătură electrică”, a spus Hederén. „Când creştem acest mic voltaj, el circulă prin corp şi poate fi capturat, putând să se transmită foarte uşor de la o mână la o altă. O modalitate cu adevărat foarte simplă de a explica acest proces este să ne imaginam corpul ca un înlocuitor pentru o conexiune USB sau Bluetooth.”
Hederén a declarat că, până în 2020, vom trăi într-o societate permanent conectată cu peste 50 de miliarde de dispozitive conectate, ceea ce va face conexiunile simple cu atât mai importante. Cuplarea capacitivă şi Connected Me fac posibilă o interacţiune mai naturală cu o varietate de dispozitive, combinând comportamentul uman obişnuit cu obiceiuri de comunicaţii digitale.
<object width="640" height="360"><param name="movie" value="https://www.youtube.com/v/bVKFPIwcbTQ?version=3&amp;hl=en_US"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="https://www.youtube.com/v/bVKFPIwcbTQ?version=3&amp;hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" width="640" height="360" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>