Doina Pană, ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, a declarat luni, la Oradea, că este convinsă că, treptat, toate restituirile 'revoltătoare' de păduri vor fi revizuite.
'Sunt probleme. Dar eu sunt convinsă că încet-încet toate restituirile vor fi revizuite. Şi aici vreau să spun ceva, mai ales că e presa de faţă. În niciun caz nu s-a făcut în complicitate cu Romsilva. Avem situaţie în care un şef de ocol a stat sechestrat opt ceasuri de către cei care încercau să-i forţeze mâna; exista sentinţă deja definitivă şi executorie şi trebuia să pună la dispoziţie terenul acela şi a refuzat stând sechestrat în propriul său birou. Vă daţi seama până unde merg mafioţii…? Că nu-s numai cei care taie. Sunt şi cei care fură prin retrocedări ilegale. Eu sunt convinsă că instituţiile statului vor face în aşa fel încât fiecare sentinţă din asta revoltătoare să fie revizuită. Dar a existat o adevărată luptă din partea Romsilva în a nu pune în aplicare sentinţele aberante, aşa cum era una şi la dumneavoastră', a declarat Doina Pană, la întâlnirea cu reprezentanţii Romsilva şi ai ITRSV Oradea.
În Bihor, o avocată, Elena Mureşan, a primit, prin sentinţa judecătoriei din Aleşd, în septembrie 2010, o suprafaţă de 62.682 hectare de pădure revendicată de la primăriile comunelor Vadu Crişului, Şuncuiuş, Auşeu şi Măgeşti, fără a exista la dosar documente din care să rezulte cu certitudine întinderea dreptului de proprietate şi amplasamentul acesteia. Decizia a fost cu atât mai controversată cu cât suprafaţa este de două ori mai mare decât tot teritoriul celor patru comune.
Prefectura a făcut recurs la Tribunalul Bihor, dar moştenitorii boierului Alexandru Mateescu au obţinut strămutarea procesului la Olt, motivând că autorităţile judeţene ar putea face presiuni asupra judecătorilor. S-a admis recursul Prefecturii Bihor la Tribunalul Olt, s-a casat acea sentinţă privind cele 62.000 de hectare, după care procesul s-a strămutat la Judecătoria Cluj-Napoca, fiind în prezent suspendat pentru că moştenitorii se judecă, pe certificatul de moştenitor, între ei.
În cele din urmă, Romsilva a recuperat, în 2011, peste 80.000 de hectare de pădure retrocedate abuziv în instanţă, printre care şi cele 62.000 de hectare solicitate abuziv în Bihor.
AGERPRES