Ce măsuri va lua Guvernul francez pentru a-i ajuta pe fermieri

Guvernul francez urmează să anunţe miercuri un plan de sprijinire a crescătorilor de animale, afectaţi de scăderea preţurilor la carne şi lapte, care protestează de mai multe săptămâni prin blocarea drumurilor, transmite AFP.

Accesul la muntele Saint-Michel, în nord-vestul Franţei, unul dintre cele mai vizitate obiective turistice franceze, este în continuare blocat, miercuri, pentru a treia zi consecutivă. De asemenea, mai multe drumuri din vestul Franţei, în special Autostrada A1, principala axa de transport spre Belgia, au fost blocate timp de mai multe ore de sute de tractoare.

Preşedintele Franţei, François Hollande, a promis marţi 'un plan de urgenţă', ale cărui măsuri vor fi anunţate în cursul zilei de miercuri, la finalul Consiliul de miniştri. Ministrul francez al Agriculturii, Stephane le Foll, a spus că Guvernul va încerca să reorienteze subvenţiile pentru fermieri.

Sindicatul agricol FNSEA a avertizat că nu se va mulţumi cu câteva măsuri de suprafaţă.
'Răspunsul trebuie să fie similar cu miza şi dificultăţile cu care se confruntă crescătorii de animalele', a declarat preşedintele FNSEA, Xavier Beulin.

Un raport comandat de Executivul francez unui mediator independent a fost trimis marţi seara ministrului Agriculturii, Stephane le Foll, şi ar urma să fie dat publicităţii miercuri. Raportul este destinat să clarifice cine este vinovat de oprirea creşterii preţului la carne plătit crescătorilor, respectiv industria cărnii sau distribuitorii.

Sectorul creşterii de animale reprezintă 900.000 de locuri de muncă directe şi indirecte în Franţa, iar cele mai recente date privind situaţia producătorilor sunt alarmante. Potrivit ministrului francez al Agriculturii, Stephane le Foll, aproximativ 10% din exploataţii, adică între 22.000 şi 25.000, sunt pe punctul de a intra în faliment.

'Guvernul de unul singur nu poate face totul', a avertizat, marţi, premierul Manuel Valls, cerând ca şi industria cărnii şi distribuitorii să dea dovadă de responsabilitate.

În data de 17 iunie, distribuitorii şi abatoarele s-au angajat să majoreze progresiv preţul de achiziţie al bovinelor. Lidl France, divizie a grupului german de distribuţie Lidl, a promis miercuri că a luat act de cererile crescătorilor de animale. Însă, pentru moment, Lidl France susţine că nu poate face mare lucru, având în vedere conjunctura economică şi dificultăţile competitive de pe piaţă. AGERPRES