De exemplu, este posibil ca un calculator cu procesor la 800 MHz sa fie mai rapid decat unul cu procesor la 900 MHz. Motivul il reprezinta inclusiv alegerea mai buna a memoriei. Si „nu conteaza neaparat cantitatea memoriei, ci tipul si viteza acesteia”, afirma Dragos Ivan, web-master al site-ului www.div.ro si autorul a numeroase teste pe diverse tipuri de memorie.
La ora actuala exista trei mari categorii de memorie folosite pe scara larga: SDRAM (Single Data Rate RAM), DDRAM (Double Data Rate RAM) si RDRAM. Memoria SDRAM este cea mai veche dintre toate aceste categorii si, foarte probabil, este memoria care echipeaza si calculatorul tau personal. Daca ai de gand sa rulezi, in continuare, aplicatii de tip office, pentru care viteza nu este foarte importanta, poti sa stai linistit. Insa nu acelasi lucru se poate spune si despre cei care cocheteaza cu tehnologiile de ultima generatie: jocurile si aplicatiile 3D.
Totusi, cel mai nou tip de memorie este cea RDRAM (dezvoltata de Rambus), insa aceasta este folosita doar cu procesor Pentium IV – recent lansat pe piata. Este adevarat ca RDRAM ajunge la o rata de transfer foarte ridicata, de 3,2 GB/s, insa are o latenta mare. Latenta („latency”, in engleza) reprezinta intervalul, masurat in tacturi de ceas, dintre momentul in care memoria primeste comanda de a citi date si momentul in care este efectuata citirea propriu-zisa. „Una peste alta, performantele memoriei RDRAM sunt comparabile cu cele ale memoriei DDRAM, insa prima se vinde la un pret dublu. Cu alte cuvinte, viitorul este al memoriei DDRAM”, explica Dragos Ivan.
Dupa cum spuneam anterior, degeaba viteza de transfer atinsa este ridicata daca latenta este mare.
Pe de alta parte, performanta memoriei depinde si de frecventa la care functioneaza. De exemplu, memoriile SDRAM functioneaza la 66, 100 si 133 MHz, cele DDRAM la 200 si 266 MHz, iar cele RDRAM la 800 MHz. Cu cat frecventa este mai mare, cu atat viteza maxima de tranfer la care ajung memoriile este mai mare.
SDRAM PC133 CL2 e mai scumpa, dar merita
Pentru ca explicatiile de mai sus sa nu ramana vorbe goale, in graficul alaturat se poate observa performanta diverselor tipuri de memorie in timpul jocului Unreal Tournament.
Pentru ca rezultatele testului sa nu fie influentate de placa video, s-a folosit o rezolutie de 640x480x16bit. De altfel, Unreal Tournament este un joc ale carui performante depind foarte mult de subsistemul procesor – memorie si mai putin de placa video. Microprocesorul calculatorului a fost AMD Thunderbird la 900 MHz.
„Concluzia testului este ca in cazul in care aveti o placa de baza care foloseste memorie SDRAM, incercati sa faceti rost de memorie PC133 CL2, intrucat performantele acesteia justifica pretul mai ridicat. Iar daca vreti sa faceti un upgrade la o placa de baza care foloseste memorie DDRAM, nu faceti pasul decat daca veti folosi un procesor foarte rapid, de la 1,2GHz in sus”, recomanda Dragos Ivan, autorul testului.    

Stiri IT
RAE Internet a devenit distribuitorul exclusiv al produselor GeCAD In SUA

Compania producatoare de software GeCAD Bucuresti a incheiat un acord de parteneriat in urma caruia firma americana RAE Internet a devenit distribuitorul exclusiv al produselor RAV AntiVirus in SUA. RAE Internet va comercializa pe piata americana solutii antivirus romanesti pentru servere de e-mail, de retea si statii de lucru. Produsele GeCAD sunt compatibile platformelor de operare Windows, Linux, FreeBSD, NetBSD, OpenBSD si Solaris, avand acelasi motor de detectie si curatare pentru toate programele. RAE Internet este unul dintre cei mai bine cotati furnizori de servicii dedicate din regiunea metropolitana New York. (Paul Stroe)

Intel Corporation a lansat procesorul Pentium 4 la 2,2 GHz

Compania americana Intel a lansat
ultimul model de procesor Pentium 4 la 2,2 GHz, construit pe baza ultimelor tehonologii. Acestea permit realizarea celor mai rapide si mai mici (60 de nanometri) tranzistoare ce intra in componenta procesorului. Datorita puterii sale exceptionale, procesorul este ideal pentru PC-urile de inalta performanta folosite la crearea si
editarea de piese muzicale, fotografii si imagini video digitale. De asemenea, el este considerat a fi la ora
actuala cel mai performant procesor din lume pentru sistemele desktop ce ruleaza aplicatii de business. Pretul la producator este de 562 de dolari
(daca sunt achizitionate cel putin 1.000 de bucati). (Paul Stroe)

Graficul saptamanii
Dinamica numarului de utilizatori ai serviciilor „instant messenger”

Potrivit unui studiu realizat de Jupiter Media Metrix, numarul celor care vor folosi serviciile de „instant messenger” in urmatorii ani este in crestere, continuand trendul pozitiv al ultimilor ani. Fata de anul trecut, cifrele sunt relevante, ascensiunea fiind inregistrata la nivelul tuturor celor trei companii care ofera principalele servicii de acest gen: AOL Time Warner (AIM Express si ICQ), Microsoft (MSN Messenger) si Yahoo! (Yahoo Messenger). Lider detasat (ca numar de utilizatori) este AOL Time Warner, care a inregistrat o crestere cu 21% a numarului de clienti. Trebuie mentionat insa ca AOL este singura companie care, spre deosebire de competitorii sai, detine doua servicii similare. O crestere de 25% fata de aceeasi perioada a anului 2000 a raportat si Yahoo!. (Paul Stroe)