Ce metode folosesc recuperatorii ruși de datorii pentru a intimida restanțierii

Pe măsură ce economia Rusiei se afundă în recesiune, cetăţenii ei se afundă şi ei în datorii, iar recuperatorii îi urmăresc cu atâta insistenţă încât au ajuns să fie acuzaţi de atacarea datornicilor, vandalizarea maşinilor şi chiar distrugerea cărucioarelor pentru copii lăsate în faţa uşilor apartamentelor, relatează Bloomberg, citat de news.ro

La sfârşitul lunii ianuarie, un cocktail Molotov a fost aruncat pe geamul unei case din oraşul Ulianovsk din centrul Rusiei, iar în urma atacului un copil mic a suferit arsuri grave.

Procuratura l-a pus sub acuzare pe un bărbat de 44 de ani, care l-a ameninţat pe bunicul copilului din cauza restanţelor de plată a unui împrumut de 4.000 de ruble (51 de dolari). Acuzatul, un fost ofiţer de poliţie, a respins acuzaţiile.

În decembrie anul trecut, o grădiniţă a fost evacuată după ce un bărbat a ameninţat că va ataca clădirea, dacă o angajată nu va plăti o datorie a soţului ei.

Un alt caz este cel al soţilor Anton şi Anna Byskup, din Novosibirsk, care au spus că în luna ianuarie recuperatorii de datorii au trimis email-uri prietenilor şi rudelor lor cu un anunţ mortuar fals despre fetiţa lor şi au publicat fotografia Annei şi numărul ei de telefon pe un site de prostituţie.

Cuplul a explicat că a întârziat plata unei datorii pe termen scurt în valoare de 15.000 de ruble, cu o dobândă ridicată.

Indignarea provocată de aceste tactici a dus la cereri pentru înăsprirea legislaţiei şi la apariţia de site-uri unde victimele îşi spun poveştile şi publică dovezi ale hărţuirii la care sunt supuşi.

”Oamenii au nevoie de ajutor. Sunt terorizaţi”, a spus Alexandr Narişkin, programator din Sankt Petersburg care a ajutat la înfiinţarea unui forum online numit Stop Collector, după ce a fost hărţuit pentru un împrumut de peste 350.000 de ruble, cu care a cumpărat aparatură IT.

Ruşii s-au îndatorat puternic după ce economia şi-a revenit din criza globală din 2008.

Creditele de consum au crescut de peste două ori faţă de 2008, ajungând în 2015 la 10.300 miliarde de ruble, potrivit Biroului Naţional pentru Istoricul Creditelor, din Moscova. Dintre acestea,  credite în valoare de 1.200 de miliarde de ruble, contractate de 11,6 milioane de ruşi, au întârzieri de plată a ratelor de peste 90 de zile.

Prăbuşirea rublei, din 2014, a contribuit la cererea de credite, întrucât cumpărătorii, anticipând creşterea preţurilor, s-au grăbit să achiziţioneze electronice şi alte bunuri.

Acum, cu economia în recesiune, circa 10% din datoriile de consum sunt restante, inclusiv o proporţie de 25% în cazul datoriilor către furnizorii de credite pe termen scurt, negarantate, pentru care dobânzile sunt mari.

 În privinţa creditelor ipotecare, numai 4% sunt în întârziere, arată datele Biroului Naţional pentru Istoricul Creditelor.

Asociaţia Naţională a Agenţiilor Profesioniste de Recuperare susţine că reprezintă 90% din firmele de profil şi că niciuna dintre membrele sale nu a fost acuzată de activităţi ilegale.

Sursa: news.ro