Președintele României a comentat, în urmă cu trei zile, posibilitatea ca din noul Guvern să facă parte persoane cu probleme penale, el spunând că opinia sa este foarte bine cunoscută, respectiv că persoanele cercetate penal nu au ce căuta în fruntea statului. Iohannis a subliniat că este nevoie ca principiul integrităţii să fie scris în Constituţie, pentru a nu mai exista astfel de discuţii.
„Sunt discuţii informale care se poartă. Eu cred că voi fi informat şi oficial despre persoanele care vor fi propuse. Părerea mea despre persoanele cercetate penal o cunoaşteţi – n-au ce căuta în fruntea statului”, a declarat Iohannis. Întrebat dacă i-a transmis acest lucru şi liderului PSD, Liviu Dragnea, Klaus Iohannis a spus că poziţia sa este foarte, foarte bine cunoscută.
Cu toate acestea, social-democrații nu au ținut cont de opinia șefului statului și au votat, în cadrul CEx, persoane care au probleme penale în funcții de ministru.
Astfel, cel puţin cinci dintre cei 27 de membri ai Executivului sunt cercetaţi pentru diferite fapte de corupţie. În cazul altora, dosarele au fost clasate. De asemenea, fiul ministrului Sănătății are o condamnare pentru trafic de droguri, informează digi24.ro
Rovana Plumb este propusă să fie ministru pentru fonduri europene. Este suspectată însă de DNA de complicitate la abuz în serviciu în dosarul Belina. Ministrul pentru relația cu parlamentul, Viorel Ilie, are și el probleme cu justiția, după ce procurorii au cerut aviz Senatului pentru urmărirea lui penală pentru instigare la informații care nu sunt destinate publicității.
Lucian Șova, propus pentru ministerul Transporturilor, a fost vizat de o anchetă a DNA pentru folosirea influenței de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid în scopul obținerii de foloase. Dosarul a fost clasat anul trecut.
Radu Oprea a fost propus pentru funcția de ministru pentru mediul de afaceri. Senatorul PSD de Prahova a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală în ianuarie 2016.
Paul Stănescu, vicepremier, ministrul dezvoltării regionale, adminsitratiei publice și fondurilor europene, este vizat într-un dosar clasat în 2013, dar pentru care DNA a cerut redeschiderea. Procurorii vor să vadă cum a fost finanțată echipa ALRO Slatina de către Consiliul Județean, când Stănescu era președintele instituției.
Sorina Pintea a fost propusă ministru al sănătății. Fiul ei a fost în arest preventiv în 2011 pentru trafic de droguri și condamnat la șase ani de închisoare.
Citiți și: Cum arată Guvernul Dăncilă. Cine sunt noii miniștri
Cum se apară PSD-iștii
Senatorul Eugen Teodorovici, propus ministru de Finanţe în Cabinetul Dăncilă, a menționat că, atâta timp cât nu există o hotărâre în instanţă definitivă de condamnare a unei persoane, este vorba doar despre suspiciuni.
Întrebat în legătură cu anumite probleme de integritate din Guvern, Teodorovici a spus: „Atâta timp cât nu este o decizie, o hotărâre a instanţei definitivă, sunt doar suspiciuni în toate cazurile”. El a menţionat că „de multe ori s-a greşit în această zonă şi de multe ori nejustificat”.
„Cred că este normal ca Parlament, ca tot ce vine în Parlament, indiferent pentru ce coleg, din ce zonă politică vine el, să fie un aviz ori de un fel ori de altul, nu spun da sau nu, dar trebuie să fie, ca partid, aceeaşi abordare pentru oricare dintre colegii pentru care se face o astfel de solicitare în Parlament. Mai mult, mă duc la Executiv şi spun acelaşi lucru: cât timp nu există o hotărâre definitivă, fiecare persoană se bucură de ceea ce trebuie să aibă fiecare”, a adăugat Teodorovici. Senatorul a susţinut că acest lucru trebuie să se aplice „atâta timp cât există dovezi clare şi exemple evidente de greşeli în această zonă”.