Clădirea de birouri, evaluată la 70,3 mil. euro, a fost cumpărată în vara anului 2012 de Ioannis Papalekas şi partenerul său Dragoş Bîlteanu pentru circa 50 mil. euro. Acum, Papalekas vrea să o treacă în portofoliul Globalworth contra sumei de 58 mil. euro, din care circa 25 mil. euro reprezintă credite bancare şi 33 mil. euro partea de equity (capital propriu). Până acum, a fost achitat un avans în valoare de 6 mil. euro în vederea achiziţiei proprietăţii menţionate.

O altă tranzacţie pregătită de Papalekas este achiziţia de la compania Invest4SEE a parcului industrial Timisoara Airport Park, amplasat în apropiere de aeroportul Traian Vuia. Pentru acest proiect, omul de afaceri a plătit un avans de 750.000 de euro şi are asigurată o linie de credit la Bancpost, în valoare de 8 mil. euro, care va fi utilizată pentru achiziţie, după cum se arată în cel mai recent raport financiar al Globalworth, listată la Bursa de la Londra în vara lui 2013. Suma ce urmează a fi plătită pentru această proprietate este de 14 mil. euro, iar tranzacţia va avea loc de îndată ce vânzătorul va primi consimţământul chiriaşilor existenţi.

Câştiguri de zeci de milioane în patru luni

Din septembrie şi până în decembrie 2013, Ioannis Papalekas a reuşit să treacă în portofoliul Globalworth proprietăţi evaluate la 300 mil. euro, pentru care a plătit 243 mil. euro. O serie din activele achiziţionate sunt proprietăţi în curs de dezvoltare, pentru care Globalworth a plătit 91,3 mil. euro şi a căror valoare de piaţă se estimează că va ajunge la 249 mil. euro la finalizarea proiectelor.

În decurs de patru luni, Globalworth şi-a îmbogăţit portofoliul cu următoarele active: City Office (fostul City Mall care se transformă acum în clădire de birouri), 31 de apartamente din ansamblul rezidenţial UpGround, evaluate la 7,7 mil. euro, şi trei terenuri pe care urmează a fi dezvoltate clădiri de birouri. Cel mai important teren este cel pe care până anul trecut a fost showroom-ul Porsche Bucureşti Aviaţiei şi pe care va fi construit un turn de birouri cu 23 de etaje denumit Bucharest One. În afară de apartamentele care sunt destinate închirierii, restul achiziţiilor se referă la active în curs de dezvoltare. Pentru transformarea City Mall în spaţii de birouri, Papalekas a apelat la două linii de credit în valoare de 16,8 mil. euro accesate la Bancpost.

La aceste proprietăţi se adaugă două clădiri de birouri generatoare de venituri, BOB şi BOC, ce fac parte din complexul UpGround localizat în apropiere de staţia de metrou Pipera. Aceste imobile au fost achiziţionate contra sumei de 152 mil. euro, cu 16,4% mai puţin decât valoarea lor de evaluare. Recent, Consiliul Concurenţei a aprobat această tranzacţie, iar Globalworth este într-un stadiu avansat de a primi derogările necesare de la creditorii existenţi şi de a renegocia condiţiile creditelor bancare existente în ceea ce priveşte achiziţia. Practic, este o tehnicalitate până ce vor intra şi cele două imobile în portofoliul Globalworth.

Aceste achiziţii au fost realizate prin emiterea repetată de acţiuni pe Bursa de la Londra care au ridicat participaţia lui Ioannis Papalekas în cadrul Globalworth la peste 63%.

La finalul anului 2013, Globalworth avea un portofoliu de active evaluat la 121,3 mil. euro, nefiind încă inclusă achiziţia celor două clădiri de birouri din cadrul UpGround. Nivelul datoriilor companiei era de 20,5 mil. euro, iar rata loan-to-value (valoarea împrumuturilor raportată la valoarea garanţiilor) de 16,9%. Profitul net al companiei a fost de 12,7 mil. euro.