În loc să întărească Rusia și să împingă NATO înapoi la frontierele sale din epoca fostei URSS, președintele Vladimir Putin se confruntă acum cu o alianță mai unită ca niciodată, după încheierea Războiului Rece. Putin se confruntă și cu o alianță mai hotărâtă să înfrâneze ambițiile revizioniste ale Rusiei și din care vor face parte două puteri nord-europene – Suedia și Finlanda.
Fără să vrea, la summitul NATO de la Madrid, Vladimir Putin a deschis calea extinderii alianței cu aceste două state, potrivit New York Times.
Dar, sublniniază ziarul american, în graba de a contracara acțiunile lui Putin și a descuraja Rusia, Statele Unite și aliații săi nu ar trebui să piardă din vedere alegerile fatidice pe care urmează să le facă. Și asta pentru că ar trebui să arunce o privire clară asupra a ceea ce doresc să fie NATO cu adevărat și a ceea ce implică invitarea Suediei și Finlandei.
Americanii vor trebui convinși că merită să plătească pentru NATO extinsă
Una din marile probleme existențiale ale alianței este legată și de modul în care americanii vor putea fi convinși că o alianță extinsă merită costurile mai mari. Un sondaj al Fundației Eurasia Group, publicat la finele războiului din Afganistan, a constatat că publicul american are opinii complet diferite cu privire la posibilitatea intrării în război pentru un membru NATO.
Articolul 5 al alianței se concentrează pe principiul apărării colective, conform căruia fiecare dintre membrii săi are datoria să vină în ajutorul unui alt stat membru atacat.
Fără războiul din Ucraina, extinderea NATO cu Suedia și Finlanda nu era pe radarul nimănui
Fără războiul din Ucraina, extinderea NATO cu Suedia și Finlanda nu era pe radarul nimănui. Suedia nu a mai purtat un război de 200 de ani, iar Finlanda a cultivat o politică de nealiniere militară, deși ambele națiuni sunt membre UE.
Invazia Rusiei a schimbat atitudinea publicului din cele două state rapid și dramatic. Ambele țări au armate puternice, care ar putea fi ușor integrate în operațiunile NATO. De asemenea, Suedia și Finlanda sunt democrații puternice, o condiție prealabilă pentru aderare.
O nouă oportunitate pentru NATO
Procesul de aderare la NATO nu este automat. În Statele Unite, extinderea alianței va necesita sprijinul a cel puțin 67 de senatori. Cu toate acestea, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că se așteaptă ca cele două țări să aibă un proces de aderare rapidă, în special după ce Turcia a renunțat să se mai opună aderării lor.
Discuțiile purtate în ultimele zile la Madrid, despre o alianță mai mare și mai puternică s-a desfășurat pe fundalul unui nou document de concept strategic pentru NATO – o viziune pentru traiectoria sa pentru următorul deceniu.
În urmă cu un an, un astfel de document era pregătit să se concentreze mai mult pe China, schimbările climatice și securitatea cibernetică. Priorități importante, care acum sunt înlocuite de evenimente de pe teren care vor da NATO o oportunitate de a se concentra asupra nucleului său, subliniază New York Times.