Moscova a amenințat deja că va opri furnizarea de gaze către Europa, dacă țările occidentale îi vor viza, cu sancțiuni, sectorul energetic, informează CNBC.

Interzicerea de către SUA asupra importurilor de petrol rusesc ar putea exacerba creșterea prețurilor petrolului și alimentelor, au avertizat analiștii, iar acest lucru ar putea declanșa o recesiune.

Aceste prețuri au crescut atât de repede încât vor provoca o recesiune în Europa

Președintele Joe Biden a anunțat o interdicție asupra importurilor de petrol rusesc și al altor produse energetice, iar Marea Britanie și Uniunea Europeană susțin că vor elimina treptat importul de combustibili fosili din Rusia. Prețurile au crescut deja în ultimele săptămâni, ajungând la maxime nemaivăzute din 2008, subliniază CNBC.

„Cea mai mare temere a mea este că aceste prețuri au crescut atât de repede încât vor provoca o recesiune în Europa și în America Latină, care se va extinde în Statele Unite și care, în cele din urmă, va afecta capacitatea Chinei de a vinde bunuri de consum către restul lumii”, a avertizat Andy Lipow.

Rusia a furnizat, până anul trecut, 11% din consumul global de petrol, 17% din consumul global de gaze și până la 40% din consumul de gaze din Europa de Vest, potrivit statisticilor Goldman Sachs.

Prețurile vor fi împinse mai departe, într-un „teritoriu neexplorat”

În cel mai rău scenariu, o interdicție completă a importurilor de energie rusească în toate țările mari consumatoare ”ar reduce și ar perturba dramatic aprovizionarea cu energie”, împingând prețurile mai departe, într-un „teritoriu neexplorat”, a scris Caroline Bain, economist șef la Capital Economics.

”Inflația și efectele scăderii puterii de cumpărare a gospodăriilor, precum și raționalizarea energiei în Europa ar împinge zona euro în recesiune ”, a mai spus Bain.

Teoretic, fluxurile de petrol ar putea fi ”rearanjate”, dar practic acest lucru s-ar putea să nu funcționeze

Teoretic, fluxurile de petrol ar putea fi rearanjate pentru a calma piața din Occident, dar, practic, acest lucru s-ar putea să nu funcționeze, potrivit economistului șef al Goldman Sachs, Jan Hatzius. „Dacă țările occidentale vor cumpăra mai puțin petrol rusesc, China și India ar putea, în principiu, să cumpere mai mult petrol rusesc și, în consecință, mai puțin petrol saudit, care va ajunge apoi în Occident”, a scris Hatzius.

Rusia devine ”un paria global”

„Această „rearanjare” nu este perfectă, nu doar din cauza costurilor de transport tot mai mari și a altor probleme tehnice, ci și pentru că China și India ar putea fi reticente în a-și crește brusc importurile, într-un moment în care Rusia devine un paria global”, a adăugat Hatzius.

Prețurile petrolului au crescut deja cu peste 20 de dolari pe baril, iar Goldman Sachs anticipează și alte probleme. Potrivit lui Hatzius, Goldman Sachs estimează că un „șoc susținut” în ceea ce privește prețul petrolului va scădea PIB-ul real cu 0,6% în Zona Euro și va afecta dramatic costul vieții.