Părinte al genului motivațional, Dale Carnegie (1888-1955) își păstrează în totalitate actualitatea la mai bine de 50 de ani de la moarte, și nu numai în materie de sfaturi de viață. Recomandările lui își găsesc aplicabilitatea și, sau mai ales, în diferite zone ale business-ului. Am interpretat câteva citate pentru uzul antreprenorilor implicați în startup-uri.
„Inacțiunea naște îndoială și teamă. Acțiunea naște încredere și curaj. Nu îți vei depăși teama stând acasă și gândindu-te la ea. Ieși din casă și găsește-ți ceva de făcut.”
Presiunea pe care o resimte un antreprenor la început de drum e imensă. Chiar dacă ai o idee strălucită, îți va fi greu să te apuci să o pui în aplicare. Totuși, a începe efectiv de undeva – fie cu un business plan, fie cu formalitățile juridice pentru o companie – te va stimula foarte tare în direcția următorilor pași.
„Atunci când ai de-a face cu oameni, amintește-ți că nu ai de-a face cu creaturi logice, ci cu creaturi emoționale.”
E drept, mediul de afaceri tinde să-și obiectiveze cât mai tare procesele și deciziile. Oamenii care se află în spatele lor nu sunt însă lipsiți de preferințe sau temperament. Nu trebuie să iei constatarea lui Carnegie ca pe o sperietoare referitoare la potențialul negativ al posibililor parteneri. Află mai degrabă ce le place, ce i-a mobilizat sau făcut să investească în trecut și ține cont de asta în propunerile pe care le vei face.
„Creează-ți succesul din eșecuri. Descurajarea și eșecul sunt două din cele mai certe trepte către succes. Omul de succes va profita din propriile greșeli, luând-o de la capăt pe altă cale.”
Probabil nu există domeniu în care această judecată se aplică mai bine decât startup-urile. Cu toții știm că nouă din zece dau greș. Dar succesiunea eșecurilor reprezintă și o curbă de învățare. Trage concluziile necesare din ele, chiar dacă e dureros. Vei evita să repeți greșelile cu atât mai mult cu cât acestea te-au durut.
„Oamenii au foarte rar succes atunci când nu fac ceea ce fac cu plăcere.”
Pentru mine, și cu siguranță nu doar pentru mine, afacerile sunt pur și simplu pasionante. Atunci când antreprenorii spun că doresc să construiască ceva, că urmăresc un impact social, nu sunt ipocriți. Nu uita că și Gutenberg, și Edison au fost antreprenori străluciți. Compania fondată de ultimul e GE, una din cele mai mari corporații din lume la ora actuală.
„Adesea, oboseala pe care o resimțim nu e cauzată de muncă, ci de griji, frustrări și resentimente.”
E drept, sunt zile care nu se mai termină, iar la finalul lor nu mai ești bun de nimic. Despre Steve Jobs, apropiații au relatat că uneori era atât de obosit, încât nu mai putea pur și simplu vorbi. Dar, de regulă, ceea ce ne consumă sunt situațiile din care nu găsim o ieșire. În astfel de situații, ai o alternativă importantă: când să-ți educi răbdarea și detașarea, fiindcă trebuie să aștepți, și când să te mobilizezi, pentru a încerca să rezolvi problema. E greu să știi să alegi.
„Dacă vrei să îți prelungești fericirea, va trebui să o împarți cu alții.”
Beneficiile – financiare și morale – ale unui startup îi fac fericiți pe antreprenori. Nu fi gelos cu ideea sau compania ta. Caută finanțatori, parteneri și aliați și împarte-ți viitorul echitabil cu ei. Îi vei cataliza în aceeași direcție cu tine, rămânând liderul și principalul beneficiar.
„Nu-ți fie teamă să dai totul din tine în ceea ce par lucruri mici. De fiecare dată când duci unul la capăt, devii mai puternic. Dacă ești în stare să ai grijă de lucrurile mici, cele mari tind să se rezolve de la sine.”
Detaliile pe care le rezolvi cu succes funcționează foarte bine în favoarea ta atunci când ele sunt componentele unui plan de amploare. Dacă amănuntele se comportă așa cum ți-ai dorit, înseamnă că planul de ansamblu e bun. Descartes spunea că poți rezolva mai ușor o dificultate împărțind-o în dificultăți mai mici și rezolvându-le pe acestea pe rând.
„Mai întâi întreabă-te: ce se poate întâmpla mai rău? Apoi pregătește-te să accepți. După care apucă-te să ameliorezi acel «cel mai rău».”
Cuantificarea scenariilor negative le transformă pe acestea din anxietate, în simple ipoteze de lucru. Un alt sfat din aceeași categorie, întâlnit în literatura de afaceri, e să încerci să îți măsori problemele în cifre, fie acestea bani sau de altă natură. Dimensiunea lor va fi mai clară și vei ști ce ai de făcut în continuare.
========
Articol susţinut de TVP Family Office