Dar, ajustat la populaţia în creştere a Pământului, tendinţa ratei de mortalitate este în mod evident una descendentă. Costurile economice, pe de altă parte, cresc pe măsură ce oamenii şi activităţile industriale se concentrează în zone expuse dezastrelor, precum delta râurilor şi liniile de fisură create de cutremure.
Lanţurile de furnizori industriali internaţionali abia s-au regrupat după cutremurul din Japonia şi tsunamiul din luna martie când un nou dezastru natural i-a lovit în octombrie. Inundaţiile din Thailanda costă 40 mld. dolari, cel mai scump dezastru din istoria ţării. J.P. Morgan estimează că, în urma acestui dezastru, producţia industrială globală a scăzut cu 2,5%.
Cinci din zece cele mai costisitoare dezastre, în termeni financiari mai degrabă decât în vieţi omeneşti, au fost în ultimii patru ani. Munich Re, a companie de reasigurări, apreciază costurile economice pe care le-au avut anul trecut la 378 mld. dolari, spărgând recordul anterior de 262 mld. dolari, înregistrat în 2005.

În afară de calamităţile japoneze şi thailandeze, Noua Zeelandă a suferit un cutremur, Australia şi China inundaţii şi Ameria un cocktail de uragane, tornade, furtuni şi inundaţii.

SURSA: The Economist