Fenomene precum tasarea, surparea sau prăbuşirea unei locuinţe nu reprezintă riscuri asigurabile pentru Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale - PAID, a declarat directorul general al PAID, Marius Bulugea, potrivit unui comunicat de presă.
Sunt excluse din asigurarea obligatorie emisă de PAID orice alte riscuri decât cele prevăzute de lege şi cu atât mai mult cele provocate de factorul uman, cum ar fi revărsarea lacurilor de acumulare, tasarea terenului sub sarcina construcţiei, prăbuşirea sau surparea locuinţelor ca urmare a lucrărilor de prospecţiuni, exploatări miniere, edilitare etc.
PAID precizează că singurele riscuri acoperite prin poliţa de asigurare obligatorie a locuinţelor sunt cele definite în Legea nr.260/2008, respectiv cutremure de pământ, alunecări de teren şi inundaţii, ca fenomene naturale.
‘PAID nu poate încălca prevederile legislaţiei şi să acorde despăgubiri pentru locuinţe asigurate, dar avariate de alte riscuri decât cele înscrise în Legea nr.260/2008. Fenomene precum tasarea, surparea sau prăbuşirea unei locuinţe nu reprezintă riscuri asigurabile pentru PAID. Acestea pot fi sau nu cuprinse într-un contract facultativ de asigurare, dar Pool-ul nu emite astfel de poliţe’, a declarat directorul general al PAID, Marius Bulugea.
Legea nr.260/2008 instituie obligativitatea asigurării pentru toate locuinţele din România, mai puţin cele încadrate în clasa de risc seismic I. Prin urmare, PAID preia în asigurare locuinţele din România pentru riscurile de cutremur, inundaţii şi alunecări de teren, ca fenomene naturale. Ceea ce înseamnă că PAID nu foloseşte hărţi de zonare a riscurilor şi preia în asigurare orice locuinţă, chiar dacă aceasta este situată într-o zonă cu expunere majoră la unul dintre cele trei riscuri de catastrofă naturală. De asemenea, PAID plăteşte despăgubiri în cazul în care locuinţele asigurate sunt afectate de unul dintre cele trei riscuri de dezastre naturale (nu şi de oricare alt risc).
Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale – PAID a ajuns la 819.546 de poliţe vândute, potrivit datelor furnizate Agerpres. Valoarea totală a primelor subscrise şi încasate de PAID este de 13,4 milioane de euro.
Numai în data de 8 iulie au fost vândute aproape 28.000 de poliţe, în timp ce în prima zi a aceleiaşi luni erau vândute aproape 8.000.
Cele mai multe poliţe au fost vândute în mediul urban, un număr de 515.759, în timp ce în mediul rural numărul acestora este de 303.787.
În funcţie de tipul locuinţei, pentru cele de tip A (cărămidă, BCA etc.) s-au vândut cele mai multe poliţe, adică 521.637 din total, în timp ce restul de 297.909 erau pentru locuinţele de tip B (din chirpici n.r.).
În Bucureşti şi Muntenia au fost vândute cele mai multe poliţe, respectiv câte 21% din total, în timp ce în Moldova procentul se ridica la 15%, în Transilvania la 13%, În Dobrogea la 9%, în Oltenia la 6%, în Banat şi Crişana câte 5%, în Bucovina 3% şi în Maramureş 2%.
Din 15 iulie 2010, prima zi de emitere a poliţelor obligatorii, şi până în data de 11 august 2011, Pool-ul a plătit 24 de despăgubiri, în valoare totală de aproape 175.000 de lei. Recent, PAID a achitat prima daună totală, în valoare de 20.000 de euro, pentru o locuinţă distrusă de inundaţiile care s-au produs pe valea râului Avrig. În acest moment, mai sunt avizate încă 25 de dosare de daună, care au fost deschise în urma producerii riscurilor de aluncare de teren şi inundaţii, ca fenomene naturale.
SURSA: Agerpres