Meteorologii au anunțat temperaturi de peste 40 de grade în următoarele ore. În acest context, medicii trag un semnal de alarmă și vin cu o serie de recomandări pentru temperaturile caniculare. Mai exact, aceștia ne spun ce băuturi nu avem voie să consumăm în această perioadă.
Diana Cimpoeșu, coordonator UPU SMURD Iași, vine cu o serie de recomandări pentru perioada caniculei. Potrivit acesteia, două băuturi trebuie evitate atunci când temperaturile din termometr ajung la 40 de grade.
Coordonatorul UPU SMURD Iași susține că românii trebuie să fie atenți la cafeaua pe care o beau, mai exact, la cantitatea de cofeină dintr-o singură cană. Atunci când cafeaua este consumată în doze mari, aceasta poate avea o serie de efecte negative.
Totodată, consumul de alcool trebuie evitat și el în perioada caniculei, medicul precizând că au fost înregistrate deja 3 cazuri de deces din această cauză.
„Se poate bea cafea când e cald, dar depinde de cantitatea de cafeină pe care o conține acel pahar. Cafeaua în doze mici are efectele ei benefice. În doze mari nu e bună, și mai ales nu e bună pe caniculă.
Dar mai grav decât consumul de cafea este consumul de alcool. Cele 3 cazuri care au decedat aici, în capitala regiunii de nord-est (Iași – n.red.), au fost 3 cazuri din mediul rural, bărbați cu vârste tinere care au consumat etanol, au devenit inconștienți, au rămas în mediul exterior, iar temperatura lor a ajuns la peste 41 de grade.
Hipertermie malignă, comă, afectare cardiacă, respiratorie, afectare renală și hepatică, fără șanse de revenire, cu toate eforturile noastre”, Diana Cimpoeșu, coordonator UPU SMURD Iași.
Berea nu trebuie consumată pe caniculă
În ceea ce privește consumul de bere, medicul susține că aceasta trebuie consumată în cantități mici, alcoolul cauzând deshidratare. Totodată, Diana Cimpoeșu recomandă consumul de lichide, în special de apă. Medicul adaugă că nici vinul sau alcoolul cu multe grade nu trebuie consumat în această perioadă.
„Cantitățile mici de bere să zicem că nu fac rău. Important e să se oprească persoana respectivă la cantități mici de bere.
Oricum, alcoolul consumat pe căldură accentuează deshidratarea. Și e nevoie de și mai multă apă ca el să fie eliminat din organism, pentru că organismul nostru îl percepe ca pe un lichid care trebuie eliminat.
Berea, dar cu atât mai mult vinul sau alcoolul cu mai multe grade. Așa încât, cantitatea de apă pe care trebuie să o consumăm după bere sau după vin este mai mare. Se poate bea bere, dar în cantități mici”, a mai spus aceasta.