Persoanele care se află sub un anumit tratament trebuie să fie atente la băuturile pe care le consumă. Potrivit csid.ro, un nou studiu scoate la iveală efectul pe care combinația dintre pastile și aceste băuturi îl are asupra organismului.

Mai exact, conform sursei citate, pe fiecare prospect al medicamentelor se recomandă administrarea acestora cu un pahar de apă, iar această recomandare nu este una întâmplătoare.

Potrivit unui studiu publicat de Saudi Pharmaceutical, există niște efecte secundare pe care nu foarte multe persoane le știu. Mai exact, este vorba despre efectele consumului medicamentelor de tip pastile, capsule sau tablete, cu diferite băuturi.

Specialiștii susțin că nu cei care iau pastile nu trebuie în niciun caz să bea cafea. Această băutură conține compuși puternici și cafeină care pot interacționa cu medicamentele și, în general, băuturile calde pot schimba compoziția chimică a acestora și timpul de dezintegrare.

Totodată, o altă băutură interzisă pentru cei care iau pastile este sucul de portocale. Din cauza conținutului ridicat de vitamina C pe care îl conține, această băutură poate afecta compoziția medicamentelor.

Ce băuturi trebuie să eviți când iei pastile

Cola nu trebuie nici ea consumată odată cu pastilele. Studiul a demonstrat faptul că sucurile carbogazoase nu sunt deloc prietenoase cu sănătatea noastră în general, însă atunci când sunt administrate cu medicamente, ele afectează dezintegrarea acestora. Există o singură excepție. Mai exact, este vorba despre medicamentele care tratează simptomele alergiei.

O altă băutură interzisă pentru cei care iau tratament medicamentos este energizantul. Totodată, laptele bătut trebui evitat și el atunci când luați medicamente. Produsele lactate pot reduce eficacitatea tratamentului, arată studiul. Totuși, laptele se poate consuma, dar la un interval de 3 ore dupa administrarea antibioticelor.

Alcoolul este o altă băutură extrem de periculoasă. Acesta anuleaza efectul acestora și de asemenea, produce dilatarea vaselor de sange, interferând astfel cu eforturile organismului de a ridica temperatura corpului pentru a incetini răspândirea infecției.

În același timp, rinichii sunt și ei forțați de alcool sa elimine mai mult fluid,  iar acest lucru poate produce deshidratare.