Floriile comemorează momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos a intrat triumfal în Ierusalim, fiind întâmpinat de mulțime cu ramuri de finic și măslin. Cu toții strigau: „Osana întru Cel de Sus! Bine este cuvântat cel ce vine întru numele Domnului”.

Evenimentul are loc după învierea lui Lazăr și marchează simbolic apropierea de suferințele și moartea Mântuitorului. Duminica Floriilor deschide astfel Săptămâna Patimilor, perioadă în care creștinii participă la denii și se pregătesc spiritual pentru Înviere.

Obiceiuri și semnificații legate de Florii

În dimineața Floriilor, credincioșii merg la biserică ducând ramuri de salcie, care sunt sfințite de preot în cadrul slujbei. Acestea sunt aduse apoi acasă și așezate lângă icoane, fiind considerate aducătoare de bine, sănătate și protecție.

În anumite regiuni, ramurile sfințite se duc și la mormintele celor decedați, semnalând apropierea Paștelui. De asemenea, femeile folosesc apă cu busuioc fiert în noaptea de Florii pentru a se spăla pe cap a doua zi, obicei menit să aducă frumusețe și strălucire părului.

Gospodinele obișnuiesc să aerisească casa și hainele în această zi, pentru a alunga energiile negative și spiritele necurate. Tradiția spune că în Duminica Floriilor nu este bine să plantezi pomi, căci aceștia vor înflori, dar nu vor rodi.

SURSA FOTO: Ramona Sandrina Ilie

Ce este interzis să faci în această zi?

Floriile sunt o zi sfântă și trebuie respectată cu rugăciune și odihnă. Se spune că nu este bine să muncești, să torci sau să speli pe cap. Conform credinței populare, spălatul pe cap în această zi aduce albirea prematură a părului.

Femeile nu torc pentru a nu tulbura sufletele celor decedați, care „așteaptă la poarta Raiului” să intre în viața veșnică. Tradițiile mai spun că, în această zi, fetele nemăritate pot afla dacă se vor căsători în anul respectiv. Tot ce trebuie să facă este să pună o oglindă și o cămașă curată sub un pom altoit.

Obiceiul se leagă de credințele vechi despre noroc în dragoste și se folosește adesea în farmecele populare din mediul rural.

O nouă dezlegare la pește și începutul deniilor

Duminica Floriilor aduce și o a doua dezlegare la pește din Postul Paștelui, o binecuvântare a bucuriei care anticipează Învierea. Totodată, din seara Floriilor încep deniile – slujbe speciale care amintesc de momentele-cheie din viața lui Hristos, înainte de răstignire.

Credincioșii sunt îndemnați să participe la aceste slujbe, să se roage și să se pregătească sufletește pentru Săptămâna Mare.