Sărbătorit în fiecare an în 20 iulie, Sfântul Ilie este unul dintre cei mai importanţi prooroci din Vechiul Testament considerat făcător de minuni, aducător de ploi şi ocrotitor al recoltelor.
De Sfântul Ilie, este indicat să mănânci nuci şi mere, al căror consum este interzis până în această zi, pentru a nu aduce grindina asupra pomilor şi pentru a nu primejdia recoltele. Femeile de la sate culeg busuioc şi îl duc la biserică, aşezându-l la icoane. Tot ele pregătesc pachete pe care le dau de pomană pentru sufletul copilaşilor morţi devreme. De asemenea, se pot împarți fructe, apă, flori de câmp şi alte bucate.
Printre superstiţiile care dăinuie de Sfântul Ilie, se numără și purtarea ramurilor de salcie pentru a-i feri pe oameni de trăznete. De asemenea, în ziua de Sfântul Ilie oamenii nu lucrează pentru a nu-l mânia pe acesta şi a nu-l face să arunce fulgere asupra lor şi grindină şi prăpăd asupra recoltelor.
Tradiția mai spune că oamenii nu trebuie să plece la drum pentru a nu fi loviţi de fulgere și că trebuie să îşi facă cruce, pentru că Dumnezeu i-a poruncit Sfântului să lovească în toate, numai în cruce nouă nu, ştiute fiind puterile nemarginite ale Crucii Sfinte in lupta cu diavolul.
Superstițiile spun că dacă va ploua în această zi, pomii îşi vor strica roadele şi recolta va fi săracă și că plantele medicinale, de leac, au puteri mai mari dacă sunt culese în această zi. În plus, fetele tinere, nemaritate, îşi pot visa alesul de Sfântul Ilie. Oamenii se pot ruga Sfântului Ilie pentru sănătate, pentru pace sufletească, pentru ajutor.