Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este o sărbătoare creștină cu o semnificație profundă. Această mare sărbătoare este ultima din anul bisericesc care începe la 1 septembrie.
Ultima mare sărbătoare din anul bisericesc
Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este o sărbătoare importantă pentru creștinii ortodocși și este prăznuită în fiecare an pe 29 august. Aceasta este ultima mare sărbătoare din anul bisericesc, deoarece noul an bisericesc începe la 1 septembrie.
Despre Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul se scrie în Evanghelia după Marcu și în Evanghelia după Matei.
Se spune că Irod Antipa a organizat o petrecere extravagantă în cinstea zilei sale de naștere, la care a participat și fiica Herodias, Salomeea. Pentru spectacolul oferit de aceasta, Irod îi oferă un mare dar: să-şi aleagă până la jumătate din împărăţie. La sugestia mamei sale ea refuză averile şi cere să i se dea pe tipsie capul lui Ioan Botezătorul.
În miezul nopţii, regele porunceşte tăierea capului Sfântului Ioan, care i-a fost adus pe o tipsie lui Irod cu sângele care încă mai picura.
Creștinii comemorează în această zi moartea lui Ioan Botezătorul, care este adesea cunoscut și drept „Cel mai mare dintre cei născuți din femei” de către Iisus însuși.
Sfântul Ioan Botezătorul este ultimul dintre prorocii Legii Vechi, acela care a unit Vechiul Testament cu Noul Testament, învrednicindu-se să boteze cu apă pe Iisus, Mesia cel aşteptat.
Tradiții și obiceiuri de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul
Această zi este marcată de diverse tradiții creștine. În această zi, credincioșii țin post și se abțin de la consumul de alimente și băuturi care au culoarea roșie, în semn de respect pentru sângele vărsat de Sfântul Ioan.
De asemenea, nu se consumă vin roșu, pentru că acesta aduce aminte de sângele vărsat de Sfântul Ioan Botezătorul. În plus, nu se consumă nici alimente cu culoare roșie, cum ar fi varza roșie. Astfel, fructele și legumele de culoare roșie sunt evitate, deoarece amintesc la rândul lor de sângele Sfântului Ioan.
În plus, unele tradiții spun să nu se consume nici alimente rotunde sau care amintesc de un cap. Merele, perele sau nucile, care au formă rotundă, și alte alimente sunt doar câteva dintre cele care pot aminti de un cap și sunt evitate în această zi. Unii credincioși țin chiar post negru în această zi.