Mulți respectă cu sfințenie aceste reguli în viața de zi cu zi. Lucrurile stau complet diferit pentru cei care zboară cu avionul. Și asta pentru că, potrivit Fodors.com, în timp ce zburăm cu avionul, anumite alimente nu ar trebui consumate. Explicația e cât se poate simplă: riscăm să ne balonăm sau să avem alte probleme digestive, sus, în aer.
În timp ce multe companii aeriene își duc experiența culinară pe noi culmi, altele par complet dezinteresate în a-și ajuta pasagerii să mănânce mai sănătos în timpul zborului. Un sondaj realizat în SUA a arătat că multe companii aeriene nu se consultă cu nutriționiștii atunci când creează meniuri, iar asta îi face pe unii să-și ia mâncare la pachet în timpul curselor.
Consumați fibre înainte de a zbura cu avionul!
Dr. Kyle Staller, medic gastroenterolog la Spitalul General din Massachusetts, spune că perturbarea obiceiurilor obișnuite de alimentație contribuie la disconfortul pe care mulți îl resimt când zboară cu avionul. „Adesea, călătoriile cu avionul ne obligă să mâncăm alimente pe care nu le mâncăm de obicei. Asta poate duce la exces de gaze, deoarece bacteriile din sistemul digestiv „mănâncă” și fermentează aceste noi alimente”, explică ea. Staller sugerează că oamenii ar trebui să consume fibre înainte de un zbor cu avionul pentru a menține „motilitatea intestinală activă”. Ea recomandă cât mai multe legume, care sunt pline de fibre și antioxidanți pentru a ajuta la eliminarea oricărei senzații nedorite în aer. „Fibrele ajută la menținerea digestiei în mișcare și creează mișcări intestinale solide, iar antioxidanții din legume ajută la eliminarea tuturor radiațiilor pe care organismul le absoarbe în zbor”, spune ea.
Cum rămâne cu fructele?
Medicul Kim Herben crede că unele fructe sunt mai bune decât altele. „Fructoza și sorbitolul din unele fructe pot provoca gaze. Caisele, nectarinele și prunele trebuie evitate. Papaya este întotdeauna o idee bună, deoarece este una dintre cele mai bune surse naturale de enzime digestive. De asemenea, legume precum conopida, usturoiul și varza trebuie evitate, recomandă ea.
Carbohidrați, proteine sau legume?
Alimentele sărate și grase sunt alegeri foarte proaste atunci când călătoriți. Același lucru se poate spune și despre carbohidrați, proteine și legume? Regula de a mânca „sănătos” nu prea face casă bună cu zborul cu avionul. pentru că aici suntem nevoiți să mâncăm ce ni se oferă. „E de la sine înțeles că este mai bine să evitați alimentele greu de digerat, cum ar fi legumele crude, alimentele grele și chiar băuturile fermentate sau lactatele, care nu sunt tolerate”, explică Staller. ”Anumite legume, cum ar fi cele din familia cruciferelor, pot duce la gaze și balonare în timpul zborului”, spune ea. Deci, ce ar trebui să alegem când însoțitorul de bord ne întreabă: ”pește sau pui ?”Staller sugerează să rămânem la proteine: „Cel mai bine ar fi să consumați mai multe proteine decât carbohidrați pentru că proteinele previn oboseala”.
Hidratarea este esențială
Hidratarea este esențială în timpul unui zbor pe distanțe lungi. „Atunci când organismul nu are suficient lichid pentru a menține plămânii și organele bine hidratate, corpul va conserva sau va reține lichidul, ducând la balonare sau retenție de lichide”, spune Heben. Ea sugerează evitarea oricăror băuturi carbogazoase pentru a evita un disconfort și mai mare. „Băuturile carbogazoase pot provoca balonare, dacă persoana nu este obișnuită să consume astfel de băuturi. Ideal ar fi să nu încercați băuturi noi în timp ce vă aflați în avion, mai ales dacă vă îngrijorează balonarea”, sfătuiește ea.
Gustări „prietenoase cu zborul”
Dacă aveți nevoie de ceva de ronțăit, există gustări ”prietenoase cu zborul”. Dr. Heben recomandă să aveți la îndemână un amestec de nuci și semințe care „sunt ușor de digerat, sănătoase și nu provoacă indigestie”.