Ce nu e atat de magic la HTC Magic

HTC Magic e, poate, cel mai bun telefon mobil si sigur cel mai cool pe care l-am testat in ultimii 2 ani. Aproape ca m-a facut sa renunt la BlackBerry-ul meu… Aproape. De ce n-am renuntat? Pentru magie, trebuie sa platesti. Niciodata nu ma grabesc sa scriu un review. Intotdeauna cand iei un gadget nou in mana, el exercita un fel de magie asupra ta. Cand The Gadgeteers au facut cunostinta cu Magic, ar fi trebuit ca cei de la Vodafone sa fi facut o poza, sa se vada cum ne luceau ochii si

HTC Magic e, poate, cel mai bun telefon mobil si sigur cel mai cool pe care l-am testat in ultimii 2 ani. Aproape ca m-a facut sa renunt la BlackBerry-ul meu… Aproape. De ce n-am renuntat? Pentru magie, trebuie sa platesti.

Niciodata nu ma grabesc sa scriu un review. Intotdeauna cand iei un gadget nou in mana, el exercita un fel de magie asupra ta. Cand The Gadgeteers au facut cunostinta cu Magic, ar fi trebuit ca cei de la Vodafone sa fi facut o poza, sa se vada cum ne luceau ochii si cum se miscau degetelele pe ecran… 🙂

Dar, dupa o vreme, magia se mai risipeste, vezi mai detasat lucrurile. Si ce ramane? Lui HTC Magic i se potriveste o replica magnifica dintr-un film comunist stupid: “Friptura-i pentru abonati! Pentru flotanti, fasole!”

Design:

De cum deschizi cutia nu poti sa nu remarci ca HTC Magic e un telefon mai mic (115 X 55 mm) si mai elegant decat credeai din poze. In ciuda plasticului carcasei, mobilul tine pasul cu eleganta aratata de competitori cand vine vorba de segmentul premium. Subtire (13,65 mm), cu o usoara proeminenta in partea de jos (pe care un coleg o detesta deja, nu stiu de ce, ca abia se vede), mobilul sta bine in mana, desi nu are nici un material “grip on”, care sa impiedice alunecarea (carcasa e lucioasa ca… plasticul). Butoanele hardware sunt mici si ele, dar plasate la distanta suficienta unele de altele ca sa nu te incurce in manuire. Acolo sunt comenzile pentru raspuns la telefon si inchis telefonul (desi poti sa faci asta si din ecran), tasta de meniu, cea de “return home” (intoarcere la ecranul de baza), cea de “back” (un pas inapoi in meniu) si cea de… ati ghicit, “search” (cautare), doar Magic functioneaza pe baza sistemului de operare Android, de la Google, nu?

Chiar si pentru cineva cu palme mai mici, nu-i o problema sa atinga, cu telefonul in palma, din miscarea degetului mare, fiecare colt al ecranului (daca nu cumva toata fata telefonului). Pe laterala stanga e tasta de + si – pentru volum. In mijlocul sectiunii destinata butoanelor troneaza un track ball, o biluta de navigare in genul celei de pe BlackBerry, cu diferenta ca se misca mult mai usor, mai liber, deci nu are acel raspuns care iti face navigarea mai precisa. Un feedback mai pronuntat, ca la BBerry ar fi fost, poate, mai potrivit…

Functii:

Trebuie sa spun din capul locului ca imi place de Android (sistemul de operare Google). Fiind open source, se poate instala orice pe el, se poate configura cum vrei, pana si contactele sau calendarul sunt, de fapt, aplicatii care ruleaza pe sistemul de operare (da, poti sa le stergi din “uninstall apps”, daca esti nebun…). Poti instala pe telefon orice vrei. Eu am descarcat rapid din Abdroid market, gratis, AccuWeather (sunt si alte aplicatii de citit vremea, Weather Bug e cea mai bine cotata de useri), AndroBlog (care citeste blogul tau, daca e pe Blogspot, si cu care poti sa postezi pe el), NewsRob (descarca feed-urile RSS din Google Reader), Google Finance si Yahoo! Finance (deh, ce vreti…), aplicatia de Facebook, Meebo IM (exista si ebuddy in market). Google Talk si You Tube sunt instalate by default, bineinteles… Constructia Androidului are insa un aspect mai putin placut, la care revin mai incolo.

Ecranul de stand by (home screen) sunt, de fapt, trei. Care pot fi personalizate cum vrei, prin intermendiul iconitelor sau widget-urilor (aplicatii care si functioneaza, limitat, adica iti dau oarecare informatii, nu doar stau pe ecran, ca proastele, cum sunt shortcut-urile). Cu plimbare larga a degetului la stanga sau dreapta schimbi cele 3 ecrane intre ele. La baza fiecarui ecran se afla o tasta virtuala de care, daca tragi in sus, deschizi meniul principal. De acolo, cu o apasare de deget pti sa copiezi orice aplicatie si o tragi pe unul din ecrane sub forma de shortcut. Widgeturile se pot instala apasand lung pe ecran si alegang “Widgets” de acolo… Nu mai insist.

Interfata e “Google like”, asa cum o stiti de la ei, simpla, no fuss, no buzz. Pana intri mai adanc in meniu, la setari sau add-remove apps, unde e “HTC like”, adica meniu alb, mare, pe fond negru. Fine with me…

Camera foto are 3,2 megapixeli, dar nu va prea bazati pe ea, din cauza timpului lung de focalizare si de declansare.

Utilizare:

Ecranul tactil e bun, nu da gres, te duce acolo unde vrei, dar va reamintesc ca eu nu sunt fan al tastaturilor touch screen. N-am sesizat nici o diferenta intre cea a lui Magic, a lui iPhone sau a lui HTC Touch HD, de exemplu, fiindca ma descurc prost pe oricare (nu, un stylus nu se poate folosi, la fel ca la iPhone, de altfel). Am sesizat insa ca Magic nu are ecran muti-touch, precum rivalul de la Apple (am citit ca, de fapt, Android are din conceptie, insa nu a fost activat la Magic, dar va fi la Hero).

Browserul e foarte bun. Reda paginile foarte bine, preintampina lipsa multi-touch-ului cu niste lupe mici si cam stupide care se deschid in baza ecranului, fie ca tii mobilul vertical sau orizontal (da, se “invarte”). Rezolutia ecranului (320×480 pixeli) il ajuta, la fel si butonul de meniu, care primeste atributii diferite in functie de aplicatia in care esti. Mi-a placut optiunea de a alege intre toate ferestrele deschise (un fel de tabbed browsing). Un fapt straniu: Magic nu vede…Google Video, trebuie sa instalezi un plugin pe care n-am identificat de unde sa-l descarc si cum…

Specificatiile tehnice se gasesc aici si aici, nu insist acum, raspund cu placere la orice intrebare pe blog.

Vreau sa insist insa pe altceva.

HTC Magic vine in pachetul dotat cu casti (fara mufa jack, ci doar mini-USB), incarcator, husa, cablu de sync, etc, cu un acumulator de 1340 mAh. Mare, nu? Din cauza constructiei Androidului, in care orice functie ruleaza de fapt tot timpul ca aplicatie (ca si serviciile din Windows pana la Vista inclusiv, pentru cunoscatori), bateria nu tine mai mult de 24 de ore de utilizare normala/ ceva mai intensiva. Nici cu stand-by-ul nu se poate lauda: 5 zile daca nu faci nimic cu el (las’ ca face el singur, va zic imediat). Asta e, aici Google va trebui sa mai lucreze! Mai mult, Android e sincronizat mereu cu serverele Google (pentru email, calendar, contacte). Da, e marfa, se comporta ca un BlackBerry, cand ai primit un email il si ai pe telefon, dar asta costa. In doua feluri:

Intai, omoara si mai mult bateria. Ma intreba Alex Radescu cum dezactivezi Gmail de pe Magic. Nu poti, decat daca dezinstalezi aplicatia (v-am zis, orice e un app).

In al doilea rand, si cel mai important, am sa va explic ce e cu friptura si cu fasolea aia. Pentru 2 zile, am bagat il HTC Magic cartela mea proprie si personala (nu cea de test de la Vodafone) si m-a curatat in 48 de ore de 52 de MB de date, adica 26 de MB pe zi. Atentie, eu am un abonament de BlackBerry de 9 euro, cu 15 MB inclusi (cu bonusuri, vechime, bla, bla si 20 de centi la depasire de trafic inclus) si imi ajung o luna! Android e la fel de gurmand ca si iPhone. In ritmul ala – vorbit la telefon, vizitat destule pagini, si cu mailul, cititorul de stiri si datele despre vreme activate, inseamna in jur de 800 de MB trafic pe luna. Cel mai mare abonament de date pe mobil din oferta Vodafone are 500 MB inclusi si platesti 38 de centi la depasire. 🙁

Nu-i de mirare ca HTC Magic e oferit cu trei abonamente speciale, de 22,08 euro (100 minute nationale, 800 minute in reţea lunar, pe viaţa), 25,08 euro (100 minute nationale, 1000 minute in reţea lunar, pe viaţa) si 32,08 euro pe luna (200 minute nationale, 1500 minute in reţea lunar, pe viaţa), fiecare cu 1000MB de internet “nelimitat” inclus (dupa consumarea carora viteza scade de la HSDPA – 7,2 Mb/s la GPRS – 128 Kb/s).

La un asemenea consum, va rog, NU PARASITI TARA! Nici macar nu va apropiatai de granita! 😛 Sigur, Magicul are optiunea de a opri transferul de date in roaming. E destept facut, are shadow copies pt contacte si calendar (intrarile sunt salvate in memorie), ba are chiar si posibilitatea de a relua sincronizarea doar cand se conecteaza la Wi-Fi, dar atunci care e farmecul? Nici la Monte Carlo, nici in Amsterdam nu se mai sta cu telefonul pe masa, la agatat, ca in Dorobanti…

Concluzii:

Mi-as lua un HTC Magic? Da!

Chiar mi-as lua unul? Sigur?! Of, mmm… nu stiu… nu cred. Bateria care cedeaza prea repede mai mult decat consumul de date ma fac sa ma intorc la BBerry. In plus, nu ma inteleg cu ecranele astea tactile, oricat pian, vioara si chitara as fi facut. Nu-mi place viitorul, atunci cand vine prea repede peste mine. Si nici de voi, aia care sustineti ca bateti pe tastaturile astea mai repede decat mine pe Berry.

L-as recomanda cuiva? Da, am niste prieteni carora l-as recomanda. Si altii pe care i-as bate daca si l-ar lua, nu vreau sa platesc eu toate berile, pe viata!