Curățenia generală este o prioritate în Săptămâna Mare

În Săptămâna Mare, curățenia este o prioritate. Casele trebuie să strălucească, iar curțile să fie rânduite ca pentru oaspeți sfinți. Se spune că locuințele trebuie să fie pregătite pentru a primi Lumina Învierii.

În Lunea Săptămânii Mari, gospodinele scot totul la aerisit. Se văruiesc casele, se repară mobilierul și se spală ferestrele. Bărbații ajută la curățarea șurilor, a șanțurilor și a gardurilor. Tradiția spune că până miercuri este permisă munca la câmp, dar după această zi, toate activitățile se mută în gospodărie.

Joia Mare și Joimărița – superstiții și obiceiuri

Joia Mare are o încărcătură aparte în tradiția populară. Este ziua în care gospodinele coc pasca, cozonacii și „babele” – prăjituri în forme speciale. Tot în această zi se duce la biserică colivă, colaci, miere, fructe și vin, pentru pomenirea celor adormiți.

Se spune că în Joia Mare se deschid mormintele, iar sufletele celor morți se întorc acasă. Pentru a le primi, oamenii aprind focuri în curți sau în cimitire, pentru a le încălzi. Este o noapte de veghe și liniște.

Joimărița, un personaj de legendă cu rol justițiar, „veghează” în această zi. Ea pedepsește femeile care nu au terminat de tors sau care au fost leneșe în timpul postului. De aceea, torsul trebuie încheiat până în Joia Mare.

Sursa foto: oradeaindirect.ro.

Vinerea Mare – ziua postului negru și a tăcerii

Vinerea Mare, cunoscută și sub numele de Vinerea Seacă sau Vinerea Neagră, este ziua răstignirii lui Iisus Hristos. Este o zi de doliu profund în tradiția creștină, motiv pentru care se ține post negru – nu se mănâncă și nu se bea apă până la apusul soarelui.

Este interzisă coacerea pâinii sau a altor preparate. Tradiția spune că cei care coc în această zi comit un păcat mare, iar coptura nu va fi mâncată nici măcar de pești. Oamenii merg la biserică, trec pe sub masa sfântă și își amintesc de patimile Mântuitorului.

Sâmbăta Mare – ultima zi de pregătire

Sâmbăta Mare este ziua în care se pregătesc ultimele mâncăruri, ouăle roșii, drobul și carnea pentru masa pascală. Gospodinele calcă hainele noi care vor fi purtate în noaptea de Înviere și pregătesc coșul pascal: ouă, pască, vin, cozonac, brânză și carne.

Seara, fiecare creștin se pregătește sufletește pentru slujba de Înviere, mergând la biserică cu coșul pentru sfințire.