Mai întâi, gândește-te pentru câți oameni vei găti. Dacă ești singur sau partenerul tău vine din când în când pentru o friptură, o dimensiune mai mică va fi suficientă. Altfel, ar fi bine să nu economisești prea mult la dimensiune. Cele mai vândute de pe piață au diametrul de 26-28 de centimetri și pe ele poți prăji confortabil trei sau patru felii de carne sau un pește mic. Cele mai mari tigăi au o lățime de 32 de centimetri. Cu toate acestea, este necesar să se țină cont de simplul fapt că sunt mai grele și mai greu de manevrat. Oalele au cam aceleași dimensiuni. În cele mici poți face o mâncare pentru o persoană, maxim două, în cele mari poți pregăti diverse preparate la foc sau în cuptor, pentru o familie intreagă.
Știi deja dimensiunea și formă? Deci din ce ar trebui să fie făcută tigaia sau oală ta? Fiecare material are avantajele sale și este potrivit pentru altceva. Zilele tigăilor și oalelor de tablă au trecut, iar producătorii din ziua de azi cercetează continuu pentru a oferi cea mai recentă tehnologie pentru a asigura satisfacția maximă.
Unele tigăi servesc doar unui singur scop și le recomandăm dacă gătești doar unele tipuri de mâncare. Și vom începe cu cele pentru pește. Acestea sunt în cea mai mare parte dreptunghiulare sau ovale pentru a găzdui fără dificultate pești mai mari și au adesea modele asemănătoare cu tigăile pentru grătar. Acest lucru va crea un gril minunat pentru carne dar, pe de altă parte, îți va fi mult mai greu să amesteci, de exemplu, un sos. Tigăile pentru clătite, în schimb, au o margine joasă, ceea ce îți va permite să întorci mai confortabil omletele, cartofii, clătitele și tot ce îți poți imagina.
Dacă trebuie să fie cât mai versatilă posibil, atunci nu te zgârci cu adâncimea. Cel mai bine ar fi să alegi o oală, de preferat o oala cu capac. Astfel, poți prăji o friptură fără probleme și, de asemenea, poți pregăti convenabil și un sos excelent, fără ca aceasta să sară pe pereții bucătăriei. Există un număr mare de tigăi și oale adânci pentru tine, doar alege. Totuși, tigăile, de exemplu, au și o gamă largă de utilizări – sunt suficient de adânci și împreună cu ele poți face față oricărei provocări culinare. În mod similar, binecunoscutul wok poate servi și el. Are formă de ibric și deci un diametru mai mic al fundului, care trebuie luat în considerare. Desigur, se potrivește perfect metodei de gătit, în care materia primă este încălzită nu numai de jos, ci și de-a lungul pereților recipientului. Cu toate acestea, dacă ești un adept al preparatelor clasice, oala este cel mai bun aliat al tău.
Ce materiale să folosești? Aluminiul este un excelent conductor de căldură și, de asemenea, o poate absorbi și distribui mai departe. Deși este ieftin, în schimb, este necesar să ții cont de riscul de deformare, mai ales dacă încălzești prea mult recipientul. Nu se poate prăji mult într-o tigaie sau oală cu fundul convex. Uleiul curge pe părțile laterale, unde alimentele sunt scăldate în el, în timp ce este ars uscat în mijloc. Aluminiul în sine nu este cel mai potrivit pentru contactul direct cu alimentele, așa că de obicei este echipat cu o suprafață antiaderentă. Niciuna dintre suprafețele antiaderente moderne de astăzi nu conține PFOA (teflon). Nu numai că înlocuiesc perfect teflonul, ci sunt mult mai ecologice și au proprietăți mai bune de conducție a căldurii. O alternativă la aceste suprafețe antiaderente sunt suprafețele ceramice.
Tigăile și oalele din aluminiu cu suprafețe antiaderente sunt vase extrem de versatile, la prețuri foarte avantajoase. Cu ele poți face aproape orice. Ai grijă însă să nu le supraîncalzești când sunt uscate. Deși suprafețele antiaderente de astăzi sunt foarte rezistente la abraziune, îți recomandăm să folosești ustensile din silicon sau din lemn, deoarece tigaia va rezistă mai mult.
Ești mai conservator? Ai cedat frumuseții captivante a oțelului inoxidabil strălucitor? Tigăile și oalele din oțel inoxidabil sunt răspunsul pe care îl cauți. O tigaie sau o oală din oțel inoxidabil poate rezistă la absolut orice, poate de aceea este populară printre profesioniști. Inoxul este recomandat pentru orice tip de preparat și are prea puține dezavantaje. Se curăță ușor, nu este toxic în contact cu alimentele și arată superb în bucătăria ta. Alege oalele și tigăile din inox pentru bucătăria ta.
Cuprul este o altă opțiune. Acest material este cu siguranță cel mai bun conductor de căldură și oarecum un simbol al luxului. Gătitul în astfel de recipiente este foarte rapid și economic și, în plus, reacționează rapid la schimbările de performanță ale aragazului, ceea ce cu siguranță va veni la îndemână pentru unele feluri de mâncare. Există și un avantaj dietetic legat de această: cu un timp de preparare mai scurt, nu se pierd atât de multe substanțe sănătoase din alimente.
Totuși, pe piață, poți întâlni tigăi și oale cu „acoperire de cupru” și un corp din aluminiu. Deși vor arăta frumos, nu vor atinge proprietățile funcționale ale vaselor reale de cupru.
Fonta este pur și simplu un material testat în timp. Poate rezista la orice și cu siguranță vei găsi o tigaie sau oală din fontă în bucătăria mamei sau a bunicii tale. Este masiv, extrem de durabil și va dura mult timp, zeci de ani. Face față bine temperaturilor ridicate și scăzute, are proprietăți excelente de termoacumulare și este în mod natural nelipicios. Rămâne fierbinte mult timp și nici măcar tacâmurile nu o vor distruge.
Acestea sunt cele mai populare tipuri de oale și tigăi ce ar trebui să se regăsească în bucătăria ta. Dacă încă nu le ai, încearcă să faci rost de ele. Vei vedea că procesul de a găti va fi mult mai divers.