Nicolae Ceaușescu a fost unul dintre cei mai controversați lideri ai României. Acesta a fost executat alături de soția sa, Elena Ceaușescu, în decembrie 1989, în timpul Revoluției. Însă se cunosc puține aspecte legate de viața personală a celor doi. Mihaela Moraru, nepoata lor, a făcut câteva dezvăluiri interesante în acest context.
Nicolae și Elena Ceaușescu știau să se distreze atunci când ocazia o permitea, iar mesele de sărbătoare organizate de cei doi erau opulente. Meniul pentru aceste evenimente era variat, iar soții Ceaușescu nu se fereau să se răsfețe, satisfăcându-și toate poftele culinare.
Ce obișnuia să bea Elena Ceaușescu
Mihaela Moraru, nepoata celor doi, a spus că Nicolae și Elena Ceaușescu aveau o predilecție pentru preparatele tradiționale, astfel că mesele lor erau întotdeauna bogate în piftie, salată de boeuf, friptură și alte mâncăruri tradiționale. Totuși, felul de mâncare preferat al acestora erau sarmalele, care nu lipseau niciodată de pe masa de sărbătoare.
„Nici nu se comparau rafinamentele culinare de acum cu aşa-zisele rafinamente de la mesele Ceauşeştilor, chiar daca şi ei ar fi avut acces, să zicem, la fructe de mare. Dar nu le plăceau.
Ei mâncau mâncăruri tradiţionale, sarmale, friptură, pui la ceaun, piftie, salată de boeuf, care oricum nu lipseau de la mesele de sărbătoare. Dacă lipseau era vai şi-amar! Lui Nicolae Ceauşescu îi mai plăceau în special preparatele tradiţionale din peşte: ciorba de peşte, plachia şi saramura. Dar marea lui pasiune rămâneau sarmalele”, a declarat ea pentru cancan.ro.
În ceea ce privește meniul de băuturi, accentul era pus pe vinul alb și țuica de prună, care era fiartă și îndulcită. De asemenea, Elena Ceaușescu avea o preferință pentru băuturile alcoolice dulci. Și se pare că le consuma fără ezitare, însă întotdeauna cu moderație, deoarece se pare că nu se îmbăta niciodată.
„De băut se bea vin alb şi ţuică de prună, fiartă şi îndulcită. Tanti Lenuţa mai bea băuturi dulci, pentru femei, dar nu se îmbăta. Cam ăsta era meniul lor de ani de zile, la petreceri, la aniversări sau la Revelion”, a mai spus Mihaela Moraru.
Averea soților Ceaușescu, unul dintre cele mai discutate subiecte
Averea soților Nicolae și Elena Ceaușescu a fost, și continuă să fie, un subiect de intensă dezbatere în România post-revoluționară. După căderea regimului comunist în 1989, a început o adevărată vânătoare de bunuri și valori care, se crede, ar fi fost acumulate de cei doi de-a lungul anilor. De la vile opulente la conturi bancare obscure, speculațiile privind valoarea reală a averii Ceaușeștilor continuă să genereze controverse.
După Revoluția din 1989, statul român a confiscat toate bunurile imobiliare ale familiei Ceaușescu, inclusiv binecunoscuta vilă din cartierul Primăverii. Această proprietate a fost ulterior jefuită, iar bunurile din interior au dispărut într-un haos total.
Obiecte rare, precum tablouri, blănuri și bijuterii care aparțineau familiei Ceaușescu, au fost confiscate, dar multe dintre acestea s-au pierdut în timpul tumultului de după revoluție. Mai multe puteți citi aici.