Dar cu atât de multe opțiuni existente pe piață, găsirea celui mai bun pământ pentru plantele din ghiveci poate fi o provocare. Un site de soecialitate arată care sunt cele mai bune tipuri de pământ dacă vrem ca plantelor să le fie bine.

Folosirea unui pământ bun pentru ghiveci este esențială pentru cultivarea cu succes a plantelor și nu dificil să știm din ce este compus un pământ bun și cum putem face singuri amestecul ideal.

Identificarea tipului de pământ este esențială pentru creșterea sănătoasă a plantelor din ghiveci.

Fiecare plantă are nevoie de apă, lumină și substanțe nutritive. Plantele adună nutrienți și apă prin rădăcini.

Pământul pentru ghiveci de înaltă calitate are câteva caracteristici comune: este ușor și are o capacitate bună de reținere a apei, conține o mulțime de nutrienți și este ușor de lucrat. Pământul din ghiveci trebuie menținut curat: îndepartați toate frunzele și florile uscate care cad. În contact cu pământul și apa, ele se descompun și favorizează apariția mucegaiului.

Pământul de flori universal

„Pământul de flori universal” este un amestec de turbă, perlit (necesar pentru aerarea solului), puțină scoarță sau fibră de cocos (pentru menținerea umidității). Poate fi folosit cu succes și la legumele și ierburile aromatice din ghivece.

Compostul

Compostul reprezintă o hrană importantă pentru plante. Datorită unei cantități însemnate de humus, compostul are capacitatea de a hrăni solul, oferind plantelor un mediu proprice dezvoltării. Pe lângă fertilizarea solului, acesta îmbunătățește structura solului și neutralizează ph-ul din sol, păstrează umiditatea și reduce cu până la 35% cantitatea de apă utilizată pentru irigare.

Dacă însă ați folosit pământ cu un conținut ridicat de compost, udarea din abundență va încuraja apariția mucegaiului și a ciupercilor. În acest caz, interveniți cât mai repede. Scoateți planta din ghiveci și curățați bine rădăcinile, fara a le afecta!

Mranița

Mranița este rezultatul descompunerii unei materii prime. Aceasta poate fi obținută din gunoi de grajd, frunze, scoarță de copac sau turbă. Mranița de bună calitate se obține într-o perioadă de timp mai îndelungată, de aproximativ zece ani. Mranița este bine echilibrată chimic și nu folosește ca atare. Se utilizează doar în amestec cu diferite tipuri de pământ.