În momentul de față, guvernele mai multor state din toată lumea iau măsuri în vederea ridicării restricțiilor sanitare. Spre exemplu în țări precum Danemarca, Suedia și Norvegia s-au ridicat aproape toate aceste măsuri.
Totodată, faptul că ultima variantă a virsului, Omicron este mai puțin nocivă însă, totuși, mai virală decât formele precedente ale virusului a condus la o tolerare mai amplă din partea autărităților. România se enumeră printre țările care vor să elimine acest set de restricții.
Redresarea companiilor aeriene
Bogdan Maioreanu, un analist al platformei de investiții cu active multiple, eToro, a mărturisit că: Călătoriile, care au fost grav afectate în anii trecuți, vor înregistra o creștere. De exemplu, Heathrow, cel mai mare aeroport britanic, a anunțat recent că a avut un început lent în 2022, după ce temerile legate de Omicron au stricat planurile de călătorie a peste 1,3 milioane de pasageri. Iar cel mai mare operator turistic german TUI vede o creștere a cererii pentru vacanța de vară în Marea Britanie pe măsură ce regulile și restricțiile de testare sunt ridicate.”
Cred oamenii în sfârșitul pandemiei?
Totodată, potrivit unui sondaj realizat de IPSOS care a luat în vedere problema sfârșitului pandemiei, pe un eșantion de 22.000 de persoane din 33 țări, datele arată că lumea este destul de derutată în legătură cu acest subiect. Aproape 20% dintre participanți susțin că acest fenomen va lua sfârșit când mai mult de 3 sferturi din populație se va vaccina complet, 19% sunt cei care afirmă că într-o formă sau alta boala va lua sfârșit când va înceta contaminarea, 17% dintre aceștia susțin că pandemia se va sfârși în momentul în care spitalele vor funcționa corespunzător. Totodată, 12% sunt de părere că în momentul când vor fi mai puțin de 10 cazuri zilnice atunci practic nu va mai fi pandemie. În ultimul rând 14% dintre participanți spun că nu știu să aproximeze momentul când va fi gata această problemă globală și nu pot fi sigur nici măcar de circumstanțele în care se va încheia această problemă care ne privește pe fiecare dintre noi.
”Lucrul de acasă, în ciuda neajunsurilor sale, s-a dovedit a fi benefic și economic pentru o mulțime de angajați. Dar distanța față de locul de muncă a determinat companiile să se gândească la noi metode de monitorizare.
Analiza Gartner arată că 16% dintre angajatori folosesc mai frecvent tehnologia pentru a-și monitoriza angajații prin metode precum pontajul virtual de intrare și ieșire, urmărirea utilizării computerului de lucru și monitorizarea e-mailului angajaților sau a comunicațiilor interne, a chat-urilor. Pandemia a dezvoltat “gig economy”, – economia bazată pe angajați independenți/freelanceri. După ce pandemia se va încheia această tendință se va muta probabil și în spațiul corporatist”, a opinat Bogdan Maioreanu.