Concluziile unui studiu efectuat asupra persoanelor care s-au imunizat cu doze diferite de vaccin anti Covid-19: Efectele adverse au fost mult mai dese decât în cazul celor care au primit două doze din același vaccin. Printre simptomele raportate s-au numărat frisoane, oboseală, cefalee, stare generală de rău și dureri musculare.
Concluziile unui studiu arată că persoanele care au fost injectate cu doze diferite de vaccinuri au prezentat mai des efecte adverse.
Aproape 2.000 de voluntari au participat la cele două etape ale studiului condus de Universitatea din Oxford.
Concluziile unui studiu: Proporția efectelor adverse crește când rapelul se face cu altă doză
Frisoanele, durerile de cap și durerile musculare au fost printre cele mai raportate efecte secundare ale combinării vaccinului anti-COVID-19 produs de AstraZeneca cu cel produs de Pfizer.
Adulții sunt mai predispuși să raporteze efecte secundare ușoare și moderate după ce le-a fost administrată o doză din vaccinul AstraZeneca și una din vaccinul Pfizer, arată un studiu.
Reacțiile adverse au fost însă de scurtă durată, fără alte probleme de siguranță.
”Este o constatare cu adevărat interesantă și nu ceva la care ne așteptam neapărat”, a spus profesorul Matthew Snape, de la Oxford Vaccine Group.
Studiul, condus de Universitatea din Oxford, a recrutat 830 de voluntari cu vârsta peste 50 de ani.
Unul din 10 voluntari cărora li s-au administrat două doze din vaccinul AstraZeneca la patru săptămâni au raportat febrilitate, dar atunci când li s-a administrat o combinație de AstraZeneca și Pfizer, proporția a crescut cu aproximativ 34%.
Două provincii canadiene plănuiesc să combine vaccinurile
„Aceleași diferențe reale s-au aplicat și pentru alte simptome, cum ar fi frisoane, oboseală, cefalee, stare generală de rău și dureri musculare”, a spus profesorul Snape, potrivit BBC.
În aprilie, studiul a fost extins. Încă 1.050 de voluntari s-au alăturat experimentului, fiind testați pentru două combinații de vaccinuri: mixul Moderna și Novavax a fost adăugat combinației AstraZeneca și Pfizer.
Studiul a fost demarat în luna februarie, pentru a stabili dacă o a doua doză injectată dintre-un vaccin diferit față de prima doză ar putea oferi o imunitate pentru o perioadă mai îndelungată și o protecție îmbunătățită împotriva noilor tulpini ale Covid -19.
De asemenea, un alt obiectiv al studiului a fost să se afle în ce măsură clinicile pot folosi un alt vaccin pentru rapel, în lipsa dozelor necesare.
Provinciile canadiene Ontario și Quebec au arătat că plănuiesc ca în viitorul apropiat să combine vaccinurile, în contextul incertitudinilor legate de aprivizionarea cu doze AstraZeneca, dar și al îngrijorărilor legate de efectele adverse, respectiv cheagurile de sânge raportate în cazul celor imunizați cu acest ser.
Sursă foto: Dreamstime.