Actorul Mircea Diaconu s-a stins din viață. Lasă în urmă o imensă moștenire culturală, dar şi o mică avere în bani

Actorul Mircea Diaconu, o figură emblematică a cinematografiei românești, a murit la vârsta de 74 de ani, după o luptă grea cu cancerul de colon.

Artistul, cunoscut pentru roluri memorabile în filme precum Filantropica, Actorul și sălbaticii sau Mere roșii, ar fi urmat să își sărbătorească a 75-a aniversare în doar câteva zile.

Trista veste a fost confirmată de soția sa, actrița Diana Lupescu, cu care a împărțit o viață de 44 de ani.

Deși Mircea Diaconu a plecat dintre noi, moștenirea culturală pe care o lasă în urmă va rămâne vie. Pe lângă contribuțiile sale artistice, actorul avea o situație financiară solidă, datorită carierei sale de succes și implicării în politică.

Veniturile și averea actorului

Mircea Diaconu beneficia de o pensie pentru limită de vârstă, în valoare de 37.752 de lei anual, la care se adăuga o pensie de merit de 52.092 de lei, oferită de stat pentru contribuțiile sale remarcabile.

Mircea Diaconu
SURSA FOTO: Dreamstime

În perioada în care a activat ca europarlamentar din partea Alianței ALDE-Pro România, artistul a câștigat 81.239 de euro pe an. Alte surse de venit includeau 69.674 de euro și 244.527 de lei din partea partidului Pro România, precum și 2.200 de lei din drepturi de autor.

Pe lângă aceste venituri, Mircea Diaconu și Diana Lupescu dețineau cinci terenuri, dintre care trei achiziționate și două moștenite, precum și cinci proprietăți, împărțite similar. Veniturile din chirii aduceau un aport consistent la bugetul familiei.

A vrut să devină preşedintele României

Implicarea lui Mircea Diaconu putea merge chiar mai departe decât Parlamentul European. În 2019, el a candidat pentru postul de preşedinte al României. După prima rundă de alegeri, el s-a clasat pe locul al patrulea, cu mai bine de 815.000 de voturi, respectiv un procent de 8,85%. Vezi aici mai multe detalii.

„Candidatura la prezidențiale a fost ca un accident. Eram seară, se lansau, se trâmbițau, și mi-am dat seama că era o construcție care ducea la ce a dus.

Parcă era făcut un drum curat ca domnul Iohannis să mai facă un mandat. Și nu mi se părea normal și logica nu mi se părea normală și neconstituțională. (…)

Am zis «Vreau să candidez. Ca independent. De ce? Ca să spun, atunci când lumea e atentă la subiectul ăsta, că e neconstituțional și este o fundătură ca președinții de partide să ajungă președinți de țară». De aia am ieșit. Ca să spun aceste lucruri, nu ca să ies președinte”, rememora Mircea Diaconu în cadrul unui podcast difuzat în ianuarie 2024.