Ce pensie primește un pensionar care a muncit 40 de ani?
O bună parte dintre pensionari va primi, de la 1 septembrie, pensiile majorate în urma recalculării. Autoritățile au precizat că nu toți românii vor avea pensiile majorate din toamnă, însă nici nu vor primi o pensie mai mică.
Cei care vor beneficia de majorare a pensie sunt cei care au mai mulți ani de muncă.
De exemplu, un român care a lucrat pentru o perioadă de 40 de ani, pe un salariu minim de 3.000 de lei, ar fi avut acumulate 40,7092 puncte de pensie.
Aceste puncte de pensie au fost calculate astfel:
- 0,73648 (Punctajul anual) x 40 (Numărul de ani de vechime)
- + 0,5 (punctele de stabilitate) x 5 (numărul de ani munciți suplimentar peste vechimea de 25 de ani)
- + 0,75 (punctele de stabilitate) x 5 (numărul de ani munciți suplimentar peste vechimea de 30 de ani)
- + 1 (punctele de stabilitate) x 5 (numărul de ani munciți suplimentar peste vechimea de 35 de ani)
Așadar, s-a ajuns la un număr total de 40,7092 puncte de pensie. Acesta va fi înmulțit cu 81 de lei și va rezulta în o pensie de 3.297 lei.
Noua formulă de calcul a pensiilor
Formula de calcul a pensiei este: Valoarea pensiei = Valoarea punctului de referință (VPR) x Numărul total de puncte.
Pentru a calcula numărul total de puncte, trebuie să adunăm punctele contributive și punctele stabilite, iar apoi să adăugăm punctele pentru perioadele asimilate și necontributive.
Punctele de necontributivitate sunt cele asociate anilor petrecuți în armată, șomaj sau facultate și sunt calculate ca 0,25 puncte pentru fiecare an.
Punctele de contributivitate sunt atribuite pentru anii în care ai contribuit la sistemul de pensii, fiind acordat un punct pentru fiecare an.
Astfel, formula completă devine: Valoarea pensiei = 81 lei x (puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate și necontributive).
Conform Legii nr. 118/2010, s-a decis înlocuirea termenului „pensie socială minimă garantată” cu „indemnizație socială pentru pensionari”, astfel că ambele termeni se referă la aceeași prestanță financiară destinată pensionarilor.
Românii care vor primi puncte în plus
Conform noii legi a pensiilor, anumite grupuri de cetățeni români vor primi puncte adiționale la pensie, care se vor traduce în beneficii financiare suplimentare, cu condiția să îndeplinească anumite criterii.
- Absolvenții de facultate sau masterat
- Cei care au servit în armată
- Persoanele care au beneficiat de sporuri, prime sau premii
- Cei care au efectuat ore suplimentare
- Mamele care au un copil sub vârsta de 16 ani, care au adoptat un copil sau care au un copil adoptat și se ocupă de el până la vârsta de 14 ani
- Persoanele care au contribuit la sistemul de pensii pentru cel puțin 25 de ani