Economiștii au trecut de la pesimism la optimism și văd evoluții pozitive în majoritatea sectoarelor economice. Marile pericole vor veni însă tot din zona politică.
Analiștii de la Oxford Economics contraziceau, anul trecut, în toamnă, estimările optimiste ale Guvernului pentru 2011. În timp ce Executivul vedea o creștere economică de 1,5% pentru acest an, cei de la Oxford indicau o scădere de 1%, prognozând o depreciere a consumului și riscuri politice majore.
Între timp, au apărut datele macro ale ultimului trimestru al anului trecut și ale întregului an 2010. Care au fost ceva mai bune decât așteptările, iar modificarea pozitivă a convins majoritatea economiștilor să își revizuiască pozitiv estimările pentru acest an. Inclusiv Oxford Economics a revenit, luna trecută, asupra estimărilor anterioare și a anunțat că vede o creștere marginală, de 0,1%. Una bazată, în principal, pe majorarea exporturilor cu 7% și a producției industriale cu 5,2%, în timp ce consumul va stagna. Însă, riscurile la care este supusă economia autohtonă rămân aceleași ca anul trecut.
Exporturile depind puternic de statele dezvoltate ale Europei, care au la rândul lor dificultăți, cererea internă se va menține la niveluri scăzute, investițiile străine vor rămâne modeste, iar inflația ar putea fi alimentată de prețurile internaționale ale mărfurilor sau de o producție agricolă slabă.
Scumpirile dăunează economiei
Cea mai importantă întrebare din prezent este dacă actualele prognoze au șanse reale de îndeplinire sau sunt doar cifre ceva mai optimiste decât este cazul. Primele semne din acest an au fost pozitive. Rata anualizată a inflației a coborât sub 7% în ianuarie, evoluția PIB în ultimul trimestru din 2010 a fost pozitivă în raport cu trimestrul anterior, iar din execuția bugetară a lunii ianuarie a rezultat un excendent de 819 milioane lei, adică 0,15% din PIB.
Însă, cifrele pozitive se cam opresc aici. Institutul Național de Statistică a publicat cifrele oficiale pentru 2010 și a revizuit negativ scăderea, aceasta fiind de 1,3% față de estimările anterioare, de 1,2%. Mai mult decât atât, 2011 a debutat cu cifre în scădere pentru comerț. Volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu amănuntul din ianuarie (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete) a scăzut, în serie brută, cu 29,4% față de decembrie 2010, ca rezultat al micșorării vânzărilor de produse alimentare, băuturi și tutun cu 33%, a vânzărilor de carburanți în magazine specializate – cu 28,9% și a vânzărilor de produse nealimentare – cu 26,5%. Chiar și față de ianuarie 2010 cifrele sunt în scădere cu 5,7%.
„Măsurile severe de austeritate implementate vara trecută continuă să influențeze negativ consumul populației, în ciuda stabilizării certe a pieței muncii din sectorul privat“, spune Eugen Sinca, analist la BCR.
Chiar mai negative sunt știrile de pe piețele internaționale din primele luni ale anului. Turbulențele din Orientul Mijlociu au dus prețul barilului de petrol la peste 100 de dolari, iar condițiile climaterice au cauzat scumpirea masivă a alimentelor și mărfurilor primare. Scumpiri care amenință, în prezent, revenirea economică globală. Inclusiv aurul, al cărui preț era așteptat să scadă, a sărit de 1.400 de dolari pe uncie, în prezent fiind de circa 1.425 dolari.
Afacerile încep să se miște
Partea cea mai bună a începutului de an este optimismul cu care oamenii de afaceri privesc evoluția din următoarea perioadă. Spre exemplu, activele pe care casele de insolvență le scot la vânzare au început să aibă și cumpărători. „Noi simțim că motoarele economiei repornesc“, spune Andrei Cionca, managing partner la Casa de Insolvență Transilvania.
„Din punctul nostru de vedere, situația este complet schimbată față de începutul lui 2010, când băncile nu aveau disponibilitățile bănești pe care le au astăzi, în care principalul lor interes era restructurarea creditelor și recuperarea a tot ce era posibil“, adaugă acesta.
Problema estimărilor pentru primul trimestru al anului, pe care revista Capital a cerut-o analiștilor, este că primele trei luni sunt, de regulă, cele mai slabe din an, dificultate accentuată și de iarna destul de grea. „Este cunoscut faptul că primul trimestru nu este unul semnificativ, în construcții, spre exemplu, lucrările sunt oprite în această perioadă“, spune Cristian Erbașu, președintele Patronatului Societăților din Construcții.
„Dacă în trecut, când se mai derulau construcții civile în zona imobiliară, mai puteam vorbi de lucrări de finisaje sau de echipare, în prezent, când lucrăm numai la infrastructură, nu putem vorbi de o activitate susținută“, adaugă Erbașu.
„Economia românească va crește în anul 2011, în special pe seama producției industriale stimulate de export“, consideră Dragoș Cabat, managing partener la Efin.ro. „Sectorul serviciilor va reveni și el pe creștere, pe componenta din partea firmelor mici și mijlocii, iar creșterea din sectorul producerii de energie se va accelera. Pe de altă parte, construcțiile vor rămâne în continuare pe scădere, iar performanța din sectorul agricol va fi determinată, ca întotdeauna, de condițiile meteo mai mult decât de politicile guvernamentale“, adaugă Dragoș Cabat, care vede o creștere a industriei de 12% – 14% în acest an.
Una dintre principalele incertitudini ale acestui an este evoluția inflației. „Inflația este o mare necunoscută deoarece evoluția acesteia este influențată de elemente care depind de mediul extern“, spune Radu Crăciun, directorul de investiții la Eureko Pensii. „Inflația din ultimele zece luni este un alt tip de inflație decât am văzut înainte, este alimentată de producători, nu de consumatori“, adaugă acesta, care mai arată că avansul inflației nu ar trebui limitat prin dobânzi foarte înalte, existând riscul ca, astfel, „să omorâm și mai mult consumul și revenirea economică.“
Prognoze optimiste pe linie
Exporturile de care vorbesc toți analiștii atunci când se referă la creșterea economică de anul acesta vor trage în sus și sectorul industrial. Cererea externă are ca obiect principal producția industrială, iar majorarea cu 7%, inclusiv din estimările celor de la Oxford, va susține și industria.
„Prognoza noastră de creștere economică în primul trimestru este între 0,3% și 0,5% față de trimestrul IV din 2010, date ajustate sezonier“, spune Ionuț Dumitru, economist-șef la Raiffeisen Bank, care adaugă că estimarea de creștere de 1,5% pentru întregul an rămâne valabilă, iar industria va avea cea mai bună evoluție dintre sectoarele economice.
„Riscurile provin atât din mediul extern, cât și din cel intern“, arată Ionuț Dumitru. „Pe plan extern, noi turbulențe pot afecta piețele și indicatorii economici, inclusiv cei din România, iar pe plan intern, riscurile vin din mediul politic și posibilele implicații de a îndeplini angajamentele asumate în acordurile cu FMI“, mai declară oficialul Raiffeisen.
Ultimul raport al JP Morgan asupra economiei României, care vede un avans al PIB de 2% în acest an, arată că riscul inflaționist este limitat de cererea redusă de pe piața internă și de stabilitatea monedei naționale, în timp ce prețurile alimentelor sau o producție agricolă slabă ar putea majora inflația. Analiștii JP Morgan văd o majorare a exporturilor de doar un punct procentual ca raport în PIB, însă anticipează o creștere a investițiilor străine directe de la 2,9% din PIB, în 2010, până la 4%.
În ciuda riscurilor, prognozele se mențin pozitive. Inclusiv în ceea ce privește cursul de schimb, unde toată lumea vede o apreciere a leului față de euro în acest an. Majoritatea previzionează o evoluție în intervalul 4,1-4,3 lei pentru un euro, paritatea putând ajunge la finele anului și la 4 lei pentru un euro.