Ecranele telefoanelor pot fi foarte periculoase, mai ales pentru cei mici, pentru că, în timp, pot afecta foarte grav ochii. Problema este similară şi pentru cei care stau ore întregi în fiecare zi aproape de un ecran de laptop sau de calculator. Care sunt soluţiile în aceste cazuri?
Privim în zare, ochiul nu depune un efort considerabil. Ne concentrăm să vedem anumite detalii, rulează la turație maximă tot sistemul optic, care se formează abia la trei ani. Ce se întâmplă însă când stați cu ochii în ecran o jumătate de zi?
Ce este miopia?
Ochii sunt în continuă adaptare, iar efortul vine cu un preț destul de mare, deseori. Cel mai des diagnosticat defect de vedere este miopia.
„Acomodaţia este un proces natural, fiziologic, prin care anumite sisteme din interiorul ochiului nostru reuşesc să ne facă să vedem clar într-o zonă de aproape. Practic, când te uiţi la distanţă, ochiul vede clar, fără niciun mecanism. Pe măsură ce ne apropiem şi încercăm să focalizăm un obiect din ce în ce mai aproape, acest mecanism al acomodaţiei începe să funcţioneze. În momentul în care ajungi să te uiţi la ceva foarte mic şi foarte de aproape, această acomodaţie este la potenţial maxim.
Este şi motivul pentru care, dacă ne petrecem foarte mult timp cu ochii în telefon, în momentul în care te uiţi la distanţă, ai senzaţia că nu mai vezi bine”, spune dr. Roxana Cozubaş, medic specialist oftalmologie copii.
Ochii uită să se relaxeze şi apare spasmul de acomodaţie, întâlnit frecvent, spun medicii, în cazul copiilor şi la adolescenţi. Să rămână focusat în apropiere, iată situaţia în care ochiul are toate şansele să devină miop. În România, nu avem istoria biologică a folosirii excesive a ecranelor de către cei foarte tineri, cu ochii încă în formare.
„Avem istoria Japoniei, de exemplu, care este o ţară foarte tehnologizată şi unde 80% din populaţie este mioapă. Este purtătoare de ochelari cu minus, din cauza suprasolicitării vederii de aproape”, explică dr. Roxana Cozubaş.
Copilul stă în faţa ecran jumătate de zi. Ar trebui să facă pauză la fiecare oră cel puţin 10 minute în zare şi să se uite la un ecran cât mai mare, în niciun caz într-un telefon, cu ochelari cu filtru Blue Control, care n-au dioptrii, dar îl feresc de periculoasa radiaţie albastră a ecranului, potrivit stirileprotv.ro.
Două tehnici care vă scapă de ochelari
O miopie diagnosticată: abia după 20 de ani, când globul ocular are dimensiunile definitive, puteţi să scăpaţi de ochelari. La ora actuală, două tehnici fac posibil acest lucru.
„Principiul operaţiei cu laser este acela de a şlefui corneea, corneea fiind sticla aceasta din faţa ochiului, situată anterior. Acum dioptriile acolo unde ne dorim, cât mai aproape de zero”, spune dr. Ozana Moraru, medic specialist oftalmolog.
Dacă însă corneea e prea subţire şi nu mai poate fi subţiată, intră în calcul implantarea de lentilă refractivă. Această operaţie poate rezolva dioptrii imense: minus 25 până la minus 27.