Multe din firmele autohtone par a păstra un comportament de busines de criză, fapt care le reduce şansele de a profita cât mai mult de perioada de creştere care urmează inevitabil după revenirea pe plus a economiei.
Potrivit Mirelei Şerban, Managing Partner R&M Audit, unul dintre jucătorii importanți de pe piața de contabilitate, consultanţă fiscală şi audit, pentru semestrul al doilea al lui 2011 se recomandă inclusiv rectificări bugetare în sensul sprjinirii activităţilor care conduc la creşterea competitivităţii, cu menţinerea atenţiei sporite privind cash-flow-ul.
Consultanţii R&M Audit consideră că firmele trebuie să rămână prudente în ceea ce priveşte cheltuielile, perseverente în asigurarea resurselor de finanţare a activităţii curente şi îndrăzneţe privind susţinerea investiţiilor şi a inovaţiei.
„Companiile trebuie să îşi închidă activităţile care se dovedesc neperformante, cu toate consecinţele neplăcute de rigoare, pe termen scurt; va urma o perioadă de creştere economică de care o firmă poate beneficia doar dacă are o viziune şi îşi canalizează eforturile financiare şi de resurse umane în direcţiile cu potenţial”, subliniază Mirela Şerban.
Majoritatea companiilor încă nu şi-au reaşezat cum trebuie activitatea de resurse umane după toate modificările din ultima perioadă şi vor fi nevoite ca, într-un termen mediu, să reia din temelii toată abordarea şi să reconfigureze pentru perioada de creştere: intensificarea training-urilor şi a specializărilor și regândirea sistemelor de salarizare, apreciază aceasta.
Firmele autohtone riscă, de asemenea, să rămână concentrate pe direcția de reducere a chekltuielilor, deși a venit timpul să se focuseze pe creșterea veniturilor. În plus, deși fondurile europene rămân un mijloc bun de a susţine un business, acestea nu trebuie privite de către companii ca un colac de salvare, ci mai degrabă ca o sursă viitoare de lichidităţi, mai spun consultanții R&M Audit.