Jaf spectaculos la un muzeu din Olanda: artefacte dacice de valoare inestimabilă au fost furate
În urma unui incident grav produs în dimineața zilei de 25 ianuarie 2025, patru artefacte dacice de o importanță istorică excepțională au fost furate din cadrul expoziției „Dacia! Kingdom of Gold and Silver”.
Este vorba despre coiful de aur de la Coțofenești și trei brățări din aur de la Sarmizegetusa Regia.
Evenimentul s-a desfășurat la Muzeul Drents din Assen, Olanda, iar detalii despre acest jaf au fost comunicate de Ministerul Culturii din România.
Conform informațiilor oficiale, spargerea a fost realizată prin utilizarea unui exploziv, care a distrus un zid exterior al clădirii, permițând accesul infractorilor în spațiul expozițional.
„În dimineaţa zilei de 25 ianuarie 2025, un incident deosebit de grav a avut loc la sediul Muzeului Drents din Assen, Olanda, unde se desfăşura expoziţia „Dacia! Kingdom of Gold and Silver”.
O explozie a avut loc, distrugând un zid al spaţiului expoziţional şi permiţând pătrunderea mai multor persoane în interiorul muzeului.
În urma acestui jaf, au fost sustrase patru piese valoroase din expoziţie: coiful de aur de la Coţofeneşti (datat în secolele V-IV î.Hr.) şi trei brăţări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia (din a doua parte a secolului I î.Hr.), unele dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul naţional al României”, se arată într-un comunicat al Ministerului Culturii de la București.
Coiful de aur, datat în secolele V-IV î.Hr., și cele trei brățări dacice din aur, din a doua jumătate a secolului I î.Hr., sunt considerate unele dintre cele mai prețioase bunuri ale patrimoniului național românesc.
Eforturi internaționale pentru recuperarea artefactelor furate
Ministerul Culturii a anunțat că este în contact permanent cu Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), Ministerul Afacerilor Externe (MAE) și autoritățile olandeze, angajându-se să facă toate demersurile necesare pentru recuperarea obiectelor furate.
Totodată, Muzeul Drents colaborează activ cu poliția locală și internațională, în timp ce echipele de specialiști din România și Olanda depun eforturi susținute pentru sprijinirea anchetei. Toate piesele erau asigurate în conformitate cu legislația internațională și standardele aplicabile expozițiilor de acest calibru.
Expoziția „Dacia! Kingdom of Gold and Silver” – un proiect cultural de succes
Expoziția, inaugurată pe 7 iulie 2024 și programată să se încheie pe 26 ianuarie 2025, a reunit 673 de artefacte din metale prețioase, oferind publicului din Olanda o perspectivă unică asupra moștenirii culturale a Daciei.
Organizată în colaborare cu mai multe muzee românești, precum Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei și Muzeul Județean Buzău, expoziția a atras peste 77.000 de vizitatori. Proiectul a fost conceput să prezinte bogățiile culturale și istorice ale României, incluzând obiecte de o valoare inestimabilă.
Un nivel ridicat de planificare din partea hoților
Utilizarea explozibilului pentru pătrunderea în muzeu a atras atenția asupra nivelului ridicat de planificare din partea infractorilor, care par să fi avut informații precise despre amplasarea pieselor valoroase.
Potrivit autorităților olandeze, securitatea expoziției respecta standardele internaționale, dar spargerea a scos la iveală vulnerabilități neprevăzute.
În contextul acestui incident, Ministerul Culturii a reiterat importanța protejării patrimoniului național, subliniind că va face tot posibilul pentru recuperarea bunurilor furate.
Ministerul Culturii, MNIR și autoritățile olandeze continuă ancheta, iar publicul este asigurat că toate resursele disponibile sunt mobilizate pentru a face lumină în acest caz și pentru a readuce artefactele acasă.