Noua lucrare, publicată ca studiu în revista Science Robotics, are scopul de a ajuta roboții cu aspect uman să pară mai naturali. Cu toate acestea, expresiile reale ale robotului par înspăimântătoare, potrivit Futurism.
„Emo” poate anticipa zâmbetul unui individ
Numit „Emo”, robotul poate anticipa zâmbetul unui individ, cu mai puțin de o secundă înainte ca acesta să apară efectiv, folosind camerele plasate în pupilele sale. Apoi, exact în momentul în care zâmbetul apare pe față, așa cum se arată într-un videoclip postat de New Scientist, Emo face un soi de grimasă, imitând zâmbetul și asigurându-se că păstrează contactul vizual tot timpul.
„Sunt un om destul de obosit, dar îi zâmbesc mereu acestui robot”, a declarat co-autorul studiului Hod Lipson, de la Universitatea Columbia, pentru New Scientist.
Ne place sau nu, va trebui să ne obișnuim cu ideea de a interacționa cu roboți alimentați cu inteligență artificială, inclusiv cu cei umanoizi, a mai spus Lipson.
Dar, în timp ce modelele de limbaj mari, cum ar fi ChatGPT, pot imita vorbirea umană și pot purta conversații, roboții sunt nu au deprins, încă, aceste lucruri caracteristice omului.
Explicația cercetătorilor pentru expresiile faciale terifiante ale roboților
Potrivit cercetătorilor, unul dintre principalele motive pentru care expresiile lor faciale nu răspund suficient de repede la cele ale unui om îl reprezintă conceptul de „uncanny valley” (vale stranie).
Conceptul de „uncanny valley” a fost inventat pentru prima dată de roboticianul Masahiro Mori, în 1970. Mori susținea că roboții devin mai simpatici pe măsură ce capătă calități umane. Dar când devin prea asemănători cu oamenii încep să devină înfricoșători. Apoi, când devin aproape imposibil de distins de oameni, devin din nou simpatici.
În timp ce mimica facială întârziată pare ciudată, „expresia facială se simte mai autentică, deoarece necesită inferența corectă a stării emoționale a omului pentru a fi executată în timp util”, au scris cercetătorii în studiu.
Pentru a realiza acest lucru, cercetătorii au solicitat mai întâi robotului să fie supus „automodelării”.
Efectuând mișcări ale feței în fața unei camere, Emo a învățat modul în care mișcarea dispozitivelor de acționare pe fața sa corespunde expresiilor faciale reale.
După câteva ore, l-au pus pe Emo să vizioneze videoclipuri cu expresii faciale umane timp de câteva ore și așa a învățat să le prezică.
Când interacționezi cu un robot, acesta îți va observa și interpreta expresiile faciale
Nu a devenit foarte bun la partea de anticipare, iar zâmbetele lasă de dorit.
„Cred că prezicerea cu exactitate a expresiilor faciale umane este o revoluție în interacțiunea cu robotul uman”, a declarat autorul principal al studiului Yuhang Hu. „În viitor, atunci când interacționezi cu un robot, acesta îți va observa și interpreta expresiile faciale, la fel ca o persoană reală”, a subliniat el.
Compania americană Agility Robotics își va deschide o fabrică de roboți în statul Oregon anul acesta, unde plănuiește să construiască sute de roboți bipezi ce pot imita mișcările oamenilor precum mersul, ghemuitul și căratul pachetelor.
Chiar și Tesla dezvoltă propriul său robot umanoid numit Optimus – sau Tesla Bot – după cum a dezvăluit Elon Musk în 2021.
Mai are însă mult până va putea fi produs în serie; Musk a spus în timpul evenimentului Ziua Tesla AI din 2022 că este pentru prima dată când prototipul s-a deplasat „fără niciun sprijin” atunci când a intrat pe scenă.