reusit sa concretizam obiectivul, acesta trebuie sa ramana in tinta noastra si trebuie sa nu ne dispara din vedere pana la realizarea lui. Totul incepe cu o viziune, un vis sau chiar un gand, care pe moment pare trecator. Aceasta este ceea ce ne motiveaza si ne starneste curiozitatea si dorinta de a sti daca va ramane numai un vis sau o viziune ori va deveni o realizare importanta. Programarea Neuro Lingvistica (NLP) ne ofera un model de orientare pentru modelarea obiectivului. Acesta trebuie sa fie concret, realizabil, nu avem voie sa facem comparatii cu stadiul actual si atunci cand am finalizat acest proces de trecere de la viziune la obiectiv personal, acesta trebuie rostit la timpul prezent. Astfel, obtinem o oarecare confirmare a diferentei esentiale dintre viziune, dorinta sau gand trecator si un tel sau un obiectiv concret. La aceasta se mai adauga si o lista de intrebari personale, care au rolul sa deschida toate canalele senzoriale care vor participa mai tarziu la realizarea obiectivului bine stabilit.O conditie importanta la indeplinirea unui vis sau a unei dorinte, deci atingerea scopului stabilit, este aceea de a nu ne pierde obiectivul din vedere, de a privi in permanenta tinta spre care trebuie sa ne indreptam. Acest lucru nu este intotdeauna usor. Una dintre cele mai eficiente metode de a nu pierde orientarea spre tinta stabilita este de a privi tot timpul obiectivul ca pe un tablou sau o fotografie. Acest tablou poate fi realizat din mai multe imagini decupate din reviste si aranjate printr-un colaj dupa gustul fiecaruia. De exemplu, doresc sa fac o excursie in SUA, New York sa zicem, cu avionul, ca sa urmez un curs de specializare in finante, vreau sa-mi cumpar casetofon nou pentru a inregistra lucrari personale pentru dezvoltarea profesionala si vreau sa organizez apoi cat mai multe seminarii personale. Acestea sunt si obiective bine stabilite. Nu am de facut decat sa decupez din reviste un avion, o fotografie cu statuia libertatii din New York, o alta fotografie cu o imagine de plina activitate de la bursa din „Wall Street”, una cu un casetofon si alaturi cateva carti si, la acestea mai adauga o imagine dintr-o prezentare a unui curs sau o fotografie cu persoana mea discutand cu participantii. Le grupez frumos si le lipesc pe o pagina alba de marime A3 sau A4. Daca vreau, colorez putin restul spatiilor goale ca sa placa mai mult ochiului. Desigur, acest tablou al obiectivelor personale poate fi si pictat. In felul acesta ne putem folosi creativitatea pe care fiecare dintre noi o poseda si care trebuie, din cand in cand, evocata. Acum intervine un lucru foarte important. Nu toti oamenii percep pe acelasi si nici pe un singur canal senzorial. Deci, acest tablou trebuie sa satisfaca pe fiecare individ si sa functioneze pe mai multe canale senzoriale la fel de bine.
Subconstientul „ne lucreaza” puternic
Pentru cei orientati vizual, care sunt cam 80% din oameni, situatia este simpla. Acestia pot pastra tabloul undeva, unde sa fie tot timpul la vedere, fie ca-l prefera acasa, la servici, fie este mai mic si il pot purta cu ei oriunde. In felul acesta, tabloul poate fi privit in permanenta.Cei orientati pe simtul auditiv, au posibilitatea sa priveasca tabloul mai mult timp, ascultand in paralel o melodie pe care o indragesc sau o melodie care s-ar potrivi cu imaginea de pe tabloul pe care l-au realizat. Combinatia vizual-auditiv este chiar mai eficienta.Mult mai eficient este atunci cand privind tabloul ascultam o melodie placuta si, incercand sa ne relaxam, ancoram starea sufleteasca in care ne transpunem in aceste momente. Deci, aici, combinatia vizual-auditiv-kinestetic va da rezultate mult mai bune. Indiferent ce canal senzorial preferam, este dovedit ca majoritatea oamenilor care nu sunt orientati vizual incearca sa atraga mai intai cateva imagini vizuale, ca apoi acestea sa fie prelucrate auditiv sau kinestetic.Avand un astfel de tablou in fata tot timpul si incercand sa percepem imaginile acestuia prin metodele prezentate mai sus, noi avem obiectivele personale in fata ochilor ca o tinta si astfel subconstientul nostru primeste in permanenta mesajul: „Ce pot sa fac pentru a atinge cat mai repede si mai sigur obiectivul stabilit?”
Ce pot sa fac pentru a atinge repede si sigur obiectivele?
13 ianuarie 2005, 12:00
Ultima modificare în 13 ianuarie 2005, 14:00
reusit sa concretizam obiectivul, acesta trebuie sa ramana in tinta noastra si trebuie sa nu ne dispara din vedere pana la realizarea lui. Totul incepe cu o viziune, un vis sau chiar un gand, care pe moment pare trecator. Aceasta este ceea ce ne motiveaza si ne starneste curiozitatea si dorinta de a sti daca va ramane numai un vis sau o viziune ori va deveni o realizare importanta. Programarea Neuro Lingvistica (NLP) ne ofera un model de orientare pentru modelarea obiectivului. Acesta trebuie sa
Etichete: arhiva
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Ansamblurile preferate in 2004
- Anul trecut a fost deschizator de drumuri
- The Chemical Brothers apasa pe buton! ****
- O singura cota si doua intrebari
- Programul Guvernului e plin de promisiuni frumoase
- Ce s-a mai intamplat cu Vita de vie ***
- Graul si cartofii, moneda forte in lumea rurala
- Un Hamlet de linia intai ****
- Cadastrul va trece in grija notarilor
- Societatile vor putea decide singure durata de amortizare a mijloacelor fixe