Uleiul de măsline este considerat adesea soluția simplă și ieftină pentru a vă pregăti mobilierul de exterior de temperaturi mai scăzute. Se presupune că aplicarea unui strat subțire de ulei pe mobilier funcționează ca un tratament care adaugă un strat suplimentar de protecție materialului și îl menține mai bine, potrivit Livingetc.
Dacă nu ați mutat mesele și scaunele de grădină într-o magazie sau garaj, puteți apela la această soluție? Iată ce spun experții.
Mobilierul din lemn poate da multe bătăi de cap când vine vorba de curățare și lustruire. Deși uleiul de măsline poate fi folosit pe mobilierul de exterior – în special pe cel din lemn – fără să-l afecteze, nu este o metodă sigură atunci când vine vorba de pregătirea mobilierului de exterior pentru toamnă și iarnă.
Anumite tipuri de lemn necesită uleiuri specifice
„Sigur că uleiul de măsline ar putea ajuta mobilierul din lemn să strălucească și să rețină umiditatea, dar, spre deosebire de substanțele recomandate în mod obișnuit, cum ar fi uleiul pe bază de semințe, uleiul pe bază de nuci sau uleiul de pin (care se usucă), uleiul presat din măsline persistă și poate deveni rânced atunci când este expus la aer. Sau poate atrage murdăria și particulele în lemn”, explică Lindsay Schleis, expertă la Polywood furniture.
Anumite tipuri de lemn necesită uleiuri specifice, adaugă ea.
„Mobilierul din tec, de exemplu, este cel mai bine tratat cu ulei special, care este făcut dintr-o combinație de semințe de in, băuturi spirtoase minerale și uleiul de tung menționat mai sus. Acest lucru ar trebui aplicat, nu doar înaintea iernii, ci de câteva ori pe parcursul anului”, spune experta.
Uleiul mineral este o alegere mai bună
Jonathan Warshaw, fondatorul Simple Woodworker, spune că uleiul mineral este o alegere mai bună datorită duratei de valabilitate mai lungi.
„Cu toate acestea, este important să rețineți că, odată ce lemnul s-a crăpat după uscare, este destul de dificil să-i restabiliți umiditatea inițială. Uleiurile acoperă în primul rând suprafața fără a aborda daune structurale mai profunde”, spune el.
Cum rămâne cu mobilierul din plastic sau metal?
„Când vine vorba de materiale sintetice, cum ar fi ratanul sintetic sau țesăturile critice rezistente la intemperii, utilizate în mobilierul de exterior, uleiul de măsline nu este recomandat. Aceste materiale sunt concepute pentru a rezista la condițiile meteorologice, inclusiv îngheț, iar aplicarea uleiului le poate afecta durabilitatea naturală”, spune Wendy Wang de la F&J Outdoors.
Acest tip de mobilier este făcut să reziste
În ciuda dezavantajelor în ceea ce privește durabilitatea, dacă vă întrebați ce tip de mobilier de exterior durează cel mai mult, cel din plastic este în general o alegere mai practică. întreținerea mobilierului din plastic (inclusiv ratanul sintetic) este mult mai simplă decât lemnul.
„Sugerăm curățarea cu un detergent ușor și apă, după cum este necesar”, spune Lindsay. „Acest tip de mobilier este construit să reziste și este ideal pentru oamenii care nu doresc să petreacă mult timp tratând, curățând, acoperind și mutând mobilierul de exterior pentru a-l proteja”.
Pentru orice tip de mobilier de exterior, cel mai bun mod de a-l proteja este prin folosirea unei huse speciale sau mutarea într-un spațiu protejat precum un garaj sau o magazie.
„Deși uleiul de măsline ar putea fi considerat o soluție rapidă, produsele profesionale concepute pentru protecția mobilierului de exterior au un rezultat mai durabil”, spune Wendy.