Dar cafeaua începe să-și piardă aroma după 30 de minute și nu mai are același gust și aceeași aromă. Ce se poate face cu acea cafea rămasă? Iată câteva idei:
- Folosiți cafeaua rămasă la un tiramisu rapid
Tiramisu este unul dintre cele mai cunoscute și iubite deserturi italienești. Și conține doar șapte ingrediente: gălbenușuri de ou, zahăr, mascarpone, frișcă, pișcoturi de șampanie, cafea și pudră de cacao. Fiecare ingredient are un rol, dar cafeaua este, fără îndoială, cel mai important dintre toate.
Aroma sa puternică, ușor acidă, contrastează cu notele moi ale gălbenușului de ou și ale brânzei mascarpone, oferind profunzime desertului. Unele rețete necesită cafea instant, dar italienii spun că cea mai bună variantă este un espresso. Puteți folosi cafeaua pe care nu ați băut-o dimineață pentru acest desert savuros. Căutați cafea prăjită amară din India, Brazilia sau Etiopia și evitați amestecurile prea acide.
- Refaceți marinada pentru carne
Nu este singura modalitate prin care se combină cafeaua și carnea. deși pare ciudat. De fapt, cafeaua rămasă poate fi un adaos excelent la friptură sau la marinada în care ținem carnea. Aciditatea ușoară a cafelei ajută la fragezirea cărnii, făcând-o o alternativă excelentă la ingredientele acide, cum ar fi oțetul sau sucul de lămâie.
Dacă marinați o bucată de carne, combinați o ceașcă de cafea preparată la rece cu alte ingrediente, cum ar fi ceapa, usturoiul, sosul de soia și sosul Worcestershire. Înmuiați carnea în marinadă, apoi întoarceți-o, acoperiți-o și lăsați-o la frigider peste noapte.
- Sau în negresa cu ciocolată
Pe lângă ingredientele tipice pentru prăjituri, cum ar fi făina, zahărul și ouăle, acest desert poate conține cafea proaspăt preparată. Deși poate părea un plus ciudat, nu veți simți cafeaua în produsul final. Mai degrabă, notele amare, fructate și picante ale cafelei le vor oglindi pe cele din pudra de cacao, intensificând aroma de ciocolată.
- Poate fi adăugată și în fulgii de ovăz
Probabil că te-ai obișnuit dimineața să bei o ceașcă de cafea, alături de bolul cu fulgi de ovăz. Dar de ce să nu economisești acele minute prețioase de dimineață, adăugând cafeaua rămasă în bolul cu fulgi de ovăz? Fulgii de ovăz sunt sățiosi și plini de vitamine și minerale. Rețeta de bază de fulgi de ovăz și cafea începe cu prepararea cafelei.
Combinați cafeaua cu laptele, mierea și vanilia, la foc mediu. Adăugați fulgii de ovăz, apoi reduceți focul odată ce încep să se formeze bule. Continuați să amestecați totul până când lichidul dispare. La final, apoi acoperiți-o cu fructe, nuci, unt de arahide.
- Turnați restul de cafea în tocană
S-ar putea să aveți o reținere când vine vorba de adăugarea cafelei rămase în preparate sărate, bogate în carne. Mulți cred că, în general, cafeaua și carnea nu au ce căuta împreună. Dar, când vine vorba de amestecarea restului de cafea preparată în tocană lucrurile stau altfel. Turnarea unei cești de cafea în tocană oferă preparatului o culoare intensă.
De asemenea, cafeaua intensifică aromele, adaugând tocanei note ușoare fructate, de condimente, nuci sau fum, în funcție de amestec. În plus, aciditatea cafelei ajută la fragezirea cărnii. Pentru cele mai bune rezultate, se recomandă să turnați o jumătate de ceașcă de cafea rămasă când adăugați supa de carne.
- Cea mai bună înghețată cu cafea
Deși unele rețete de înghețată cu cafea recomandă să începeți cu cafeaua preparată instant, nu există nicio regulă care să spună că nu puteți folosi cafeaua rămasă de dimineață pentru a face acest desert cremos. Trebuie să vă asigurați că răciți cafeaua înainte de a pregăti înghețata.
Odată ce cafeaua s-a răcit, amestecați-o cu lapte, frișcă și zahăr. Turnați amestecul de cafea într-un aparat de înghețată, apoi amestecați totul până devine cremos. Congelați-o timp de cel puțin două ore înainte de servire.
- Faceți sirop de cafea pentru cocktailuri
Pe lângă faptul că este ieftin și ușor de făcut, siropul de cafea poate fi personalizat. Zahărul alb, zahărul brun și chiar stevia granulată funcționează în această rețetă. Pentru a face sirop de cafea, combinați cafeaua rămasă cu îndulcitorul dorit. Fierbeți cele două ingrediente împreună, la foc mediu, până când zahărul se dizolvă.
Când este gata, amestecați-l cu rom, cu martini sau cu coniac. Dacă vă simțiți creativ, personalizați siropul adăugând extract de migdale, scorțișoară măcinată sau boabe de vanilie în timpul procesului de fierbere.