Când te gândești la un apartament, cu siguranță primul lucru care îți vine in minte este legat de vecinii care îți pot da uneori bătăi de cap. Să locuiești la bloc nu este un lucru plăcut de toată lumea, de aceea unii oameni preferă detașat sa locuiască la casă.
De ce casă și nu apartament? Sau de ce apartament și nu casă? Mai jos îți voi prezenta preferințele bucureștenilor în materie de locuințe. Își doresc locuitorii Capitalei apartamente noi în București sau se orientează aceștia spre case cu grădină si mult spațiu verde?!
Preferințe de achiziție: Bucureștenii au preferat imobilele mari
În comparație cu alți ani, în perioada 2019-2020, dorințele clienților s-au îndreptat spre apartamentele cu suprafețe utile cât mai mari (3 sau 4 camere). Explicația este simplă: aceștia se gândesc mai mult la viitor și merg pe premisa că dacă tot fac o investiție, aceasta să fie una bine gândită.
Pe de altă parte, au fost cei care au investit în garsoniere, gândindu-se că acestea asigură randament prin închirierea lor.
Un studiu amănunțit arată că 48% dintre cei care au făcut investiții imobiliare au optat pentru apartamente mari, 37% pentru apartamente cu 2 camere și doar 15% pentru garsoniere.
Pandemia a schimbat opțiunile locuitorilor din Capitală
Având în vedere contextul actual al pandemiei, nu puțini au fost cei care și-au schimbat opțiunile atunci cand vine vorba de locuință. Perioada de izolare a adus la suprafață nevoia de intimitate și de relaxare. Fie că vorbim de apartamente sau case, criteriul cel mai important de alegere pentru anul 2020 a fost spațiul.
Dezvoltatorii din domeniu au mizat pe dorința bucureștenilor de a fugi de aglomerația orașului și de a locui la curte, într-un cadru natural și aerisit.
De ce în topul preferințelor rămân totuși apartamentele la bloc?
În primul rând, este cunoscut faptul că, în afară de zonele rezidenţiale, majoritatea blocurillor din București se află în cartierele centrale sau în apropiere de centru, ceea ce înseamnă că deplasarea către punctele de interes (job, şcoli, grădiniţe etc.) se face mai rapid. Deci, proximitatea faţă de zonele importante este un factor decisiv pentru persoanele care îşi caută o locuinţă, iar apartamentele prezintă un avantaj evident din acest punct de vedere. Chiar dacă o casă poate oferi mai multă intimitate, mai mult confort şi mai mult spaţiu, terenurile pe care pot fi ridicate imobile, în general, se află în afara oraşului sau la periferia acestuia, deci distanţele parcurse zilnic ar deveni mai lungi şi ar necesita mai mult timp.
În plus, este luat în considerare şi factorul financiar: un apartament, chiar şi de 3 sau 4 camere, va fi întotdeauna mai ieftin decât o casă, indeiferent că este vorba de achiziționarea acesteia sau de construirea ei de la zero. De asemenea, sunt luate în calcul și cheltuielile pentru amenajarea și întreținerea casei. De exemplu, pentru că locuinţele în bloc au dimensiuni mai mici, cumpărătorii preferă amenajările moderne, care sunt definite de un grad mare de utilitate, dar şi de un decor plăcut şi confortabil. Toate elementele de design interior au un preţ accesibil, astfel că bugetul nu trebuie să fie unul foarte generos.
În urma studiilor, a mai fost descoperit un criteriu care poate explica tendinţa de a alegge apartamentele în loc de casele la curte: cei mai mulţi îşi doresc să se mute în acelaşi cartier în care locuiesc în prezent, fiind deja obişnuiţi cu zona şi având obiceiuri la care nu vor să renunţe.