Președintele Societății de Microbiologie, doctorul Alexandru Rafila, a vorbit la Digi24 despre ce presupune crearea unui vaccin pentru infamul Covid-19, menționând și o varianță optimistă pentru tratarea celor afectați.
„Este un mesaj din partea organizației ca trebuie să fim atenți și să evităm boala indiferent de vârstă. Rămân acele categorii vulnerabile unde rata de deces este mai mare. Persoanele tinere pot trimite virusul către persoane vulnerabile. Proporția mare de cazuri grave este în rândul vârstnicilor și cei cu afecțiuni grave.
Unele persoane, mai ales în vârstă, pot sa aibă o reacție exagerată. Sunt foarte multe lucruri și puține sunt cunoscute. În momentul când se vor acumula suficiente cazuri și experiență, atunci vom putea să apreciem dacă ce am spus acum rămâne valabil sau se schimbă”, a transmis Alexandru Rafila la Digi24.
Ce presupune crearea unui vaccin
„Crearea unui vaccin presupune utilizarea antigenelor virale care ar putea să producă un răspuns imunitar protector. Mențin opinia că între 12 și 18 luni vom putea avea un vaccin. Tratamentul este mai optimist. Există o moleculă care se dovedește foarte eficientă. În următoarele luni va deveni disponibilă pe scală largă.
Scenariul 4 presupune măsuri suplimentare care să nu înghesuie spitalele. Presupune că și cazurile ușoare să fie tratate la domiciliu sau spații dedicate. Oxigenul este foarte important în tratarea pacienților. Spațiile dedicate pot fi hoteluri special amenajate, unde sunt tratați și diagnosticați. Este o logistică serioasă care trebuie pusă la punct”, a adăugat acesta.