Ce presupune de fapt ieșirea din pandemie? Un virusolog a răsturnat orice așteptare: Mai întâi te vaccinezi și apoi te infectezi
Declarația a fost lansată de dr. Klaus Stöhr, virusolog, epidemiolog și fost responsabil global al OMS pentru gripă. Specialistul este de părere că urmărirea contactelor pentru a combate pandemia COVID-19 în Germania nu mai este practică.
„Avem nevoie de un plan de ieșire. Cum adaptăm măsurile la situația în schimbare și la virusul în schimbare? Dacă o mare parte a populației este infectată ușor și asimptomatic și are anticorpi, așa-numita carantină de urmărire a contactului devine inutilă. Treci de la prima parte a pandemiei la a doua”, a declarat Klaus Stöhr în podcastul „Bosbach & Rach – Die Wochenester”, potrivit informațiilor transmise de presseportal.de
Vaccinarea obligatorie este prea târzie pentru Omicron
De asemenea, Stöhr spune că vaccinarea obligatorie este prea târzie pentru Omicron în această iarnă. De asemenea, ultimele cifre din Schleswig-Holstein și Saxonia Inferioară l-au făcut să se îndoiască de utilitatea regulilor 2G-Plus.
„Cea mai bună cale de ieșire din pandemie ar fi: mai întâi să te vaccinezi și apoi să te infectezi. Se va obține o protecție imunitară de lungă durată. Combinația dintre protecția prin vaccinare și infecție este de fapt calea”, a mai spus acesta.
Germania a început vaccinarea minorilor cu doza 3
Amintim că Germania este unul dintre puținele state europene care s-au pronunțat cu privire la vaccinarea minorilor cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani cu doza booster. Agenția Europeană pentru Medicamente nu a emis încă o autorizație cu privire la administrarea dozei booster pentru tinerii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani.
Alte state care deja au început acest proces oficial sunt Israelul, Ungaria și Statele Unite ale Americii. În România, situația administrării celei de-a treia doză copiilor este incertă, deoarece nu a avut loc o campanie de informare a populației pe această temă, însă practica este acceptată.
STIKO este autoritatea germană în domeniul vaccinări, care a recomandat joi ca toți copiii cu vârste între 12 și 17 ani să primească și doza booster. „Situaţia actuală, cu o creştere bruscă a numărului de cazuri din cauza variantei Omicron şi a consecinţelor pentru sistemul de sănătate din Germania, face necesară extinderea campaniei de vaccinare”, transmite STIKO într-un comunicat de presă.