Sebastian Burduja a subliniat importanța gazelor pe timp de iarnă
Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a spus că România are resurse destule pentru a trece peste această iarnă. Burduja a afirmat că există un bun potenţial pe zona de producţie ţinând cont de proiectele din Marea Neagră.
„România a spus de mulţi ani că nu te poţi baza pe o singură resursă, iar acum nu putem să spunem decât că v-am spus noi. Dar România este acum într-o poziţie privilegiată. Ceea ce nu este înţeles însă la nivelul Bru xellesului este că nu poţi face traziţia către verde fără gaz, fără energie stabilă, mai ales în perioadele reci. „Este important să scoatem politica din energie, dar este imposibil să scoatem geopoltica. Invazia Rusiei în Ucraina a creat contextul în care să eliminăm dependenţa de o sursă unică”, a spus Sebastian Burduja, ministrul Energiei în cadrul conferinţei Romanian International Gas Conference.
Burduja a făcut referire la un citat celebru al lui John F. Kennedy: „Cine crede că poate prelua puterea călărind tigrul ajunge să fie mâncat de tigru. Acelaşi lucru i se poate aplica şi unui urs”.
Rolul pe care îl poate juca România
La cea de a VI-a ediție a Romanian International Gas Conference (RIGC), despre tehnologiile emergente pentru asigurarea unei tranziții energetice sustenabile, Sebastian Burduja a subliniat rolul pe care îl poate juca sens țara noastră.
„România se poziționează astăzi ca lider în regiune în sectorul gazelor naturale. Suntem pe punctul de a deveni din 2027 primul producător de gaze din Europa, prin proiectul Neptun Deep. Atunci când vorbim de peste 100 de miliarde de metri cubi, vorbim de un potențial pentru Europa de a-și asigura o securitate cum nu a mai avut până acum. Pentru România înseamnă o mare șansă de dezvoltare. (…) Suntem pregătiți ca țară pentru că avem resursele disponibile, împreună cu partenerii din regiune, să implementăm astfel de proiecte“, a declarat Burduja.
Ministrul a insistat însă și asupra importanței utilizării gazelor naturale drept combustibil de tranziție. El a spus că tranziția verde, nu trebuie să fie doar verde, ci și justă și inteligentă. El a arătat că rolul gazului este unul fundamental. Burduja a subliniat că nu se poate renunța și la cărbune, și la gaz, și la nuclear și apoi să fie probleme de securitate în sistemul energetic. Ministrul a mai spus că energia trebuie să fie în primul rând sigură, la un preț cât mai corect, și abia apoi cât mai verde.