Ordonața de urgență care modifică legile justiției va fi adoptată luna aceasta și va doar 2 din cele 7 observaţii ale Comisiei de la Veneţia.
Guvernul va adopta, până pe 20 octombrie o OUG care va corela doar 2 din cele 7 observaţii ale Comisiei de la Veneţia pe Legile Justiţiei.
Observaţiile acceptate de Executiv sunt cele care fac referire la revocarea membrilor CSM şi la pensionarea magistraţilor după 20 de ani de activitate, au adăugat sursele politice.
Din cele şapte observaţii ale Comisiei de la Veneţia privind Legile Justiţiei, Guvernul va ţine cont de două dintre acestea.
Potrivit surselor politice, una dintre observaţiile Comisiei de la Veneţia, pe care Guvernul o va lua în considerare, se referă la Legea 317/2004 privind organizarea CSM, respectiv la modalitatea de revocare a membrilor CSM.
„E criticabil modul prea uşor în care pot fi revocaţi membrii CSM şi în aceste condiţii se creează o instabilitate la nivelul CSM”, au precizat sursele citate.
Cea de-a doua observaţie de care Guvernul va ţine cont la modificarea Legilor Justiţiei prin ordonanţă de urgenţă se referă la Legea 303, respectiv pensionarea magistraţilor după 20 de ani de activitate, pentru că „există riscul să depopuleze sistemul de justiţie”.
De asemenea, sursele au mai precizat că Guvernul nu este de acord cu observaţiile Comisiei de la Veneţia privind dreptul la libera exprimare.
„Un proiect de ordonanţă nu vine un ministru cu el în mână şi să discute cu membrii CSM, să aducă argumente. Un proiect se trimite oficial, Consiliul Superior al Magistraturii face o analiză, se întrunesc membrii CSM, discută şi apoi dau aviz. Prin urmare, eu nu vin cu un proiect de lege, să stau cu el în geantă şi să-l discutăm”, a declarat Tudorel Toader, la ieşirea de la Consiliul Superior al Magistraturii.